„Реставрираната Голяма раннохристиянска базилика ще е обект с централно място в събитията на Пловдив-Европейска столица на културата през 2019-а година,” в това е убеден президентът и член на борда на директорите на фондация „Америка за България” Джордж Зарубин. Той лично пристигна днес в града под тепетата, за да подпише Меморандум за разбирателство между Община Пловдив и фондацията.

"След успеха на Малката базилика, която стана много посещаван обект, за борда на директорите не бе трудно да одобри инвестиция за един още по-голям обект", сподели Джордж Зарубин.

Според споразумението двете институции започват съвместна работа по проект „Консервация, реставрация, експониране и изграждане на защитно покритие на Епископска базилика на Филипопол". Фондацията участва с 4 885 000 лева, горе долу толкова е и участието на Общината.  

„Откритията, които бяха направени там по време на първия етап на археологическите разкопки, миналото лято, са толкова впечатляващи за международните научни среди, че ние успяхме да осъзнаем какво богатство имаме под краката си”, коментира кметът Иван Тотев. По думите му, крайният резултат от проекта ще впише града и страната в световната туристическа карта на ЮНЕСКО, а това е достатъчен ефект в бъдещето, който си заслужава временните неудобства.

По частта с археологическото проучване на северната страна на базиликата ще работи екип на археолога Жени Танкова, съобщи директорът на Регионалния археологически музей Костадин Кисьов.  

До момента общината е инвестирала над 1 млн. лева за придобиването на земята по тази част от проекта, припомни Тотев.  

Екипът реставратори не е прекъсвал работа по мозайките. Около 2000 кв. м. ще бъдат реставрирани и експонирани в базиликата, разказа шефът на реставраторите Елена Кантарева. Тя дори вметна идеята, че с това богатство Пловдив спокойно може да се превърне в  международен център за реставрация на мозайки и редене на нови такива.

„Базиликата е най-големият раннохристиянски паметник в България. Тя датира от IV век и има впечатляващи мозайки на десетки птици. Историческият обект е многопластов, миналата година стана ясно, че той е строен върху друго древно светилище. Става дума, най-вероятно, за езически храм на траките. Базиликата ще бъде рестврирана и експонирана в своята цялост с наслагване на различни религии. Изключителна ценност, както за бъдещите поколения, така и за световния туризъм,” коментира директорът на Регионалния археологически музей Костадин Кисьов.

За да бъде осъществен проекта, улицата пред Католическата църква ще бъде превърната в площад. Под него ще могат да се видят част от разкопките. Изключително ценните мозайки ще са експонирани в защитна сграда на две нива.

Как това ще се отрази на транспортнвата схема на града вижте ТУК.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg