До края на месец май ще бъде затворено ухото на бул. „Княгиня Мария Луиза”, което излиза на бул. „Цар Борис III Обединител”. Отсечката, минаваща покрай Католическата църква „Свети Лудвиг” отвива в историята заради проекта за консервация и експониране на обект Голяма раннохристиянска базилика в Пловдив, припомни кметът Иван Тотев. "Очакванията ни са до края на май да започнем работа по проекта. В тази връзка анонсираме 14-дневен срок, за да може хората да свикнат със затварянето и отварянето на улиците и забраната за паркиране", поясни той.

Тотев уточни, че последното решение на администрацията е да отвори тупика „Света гора”. Улицата започва от ДКЦ-то на Понеделник пазара и завършва като тупик преди бул. „Княкиня Мария Луиза”. По нея ще могат да преминават автомобили. Мярката е във връзка с предстоящия старт на заключителния етап от археологическите проучвания на Голямата базилика.

Заради организацията на масовия градски транспорт след седмица ще бъде забранено паркирането и от двете страни на ул. „Капитан Райчо”. По павираната улица ще бъде пренасочен и маршрутът на автобус № 9 завинаги. Автобусите ще правят ляв завой на кръстовището на „Света Петка” и оттам ще отиват до спирката срещу „Тримонциум”.

С приключването на проекта, който се финасира от общината и фондация "Америка за България", Голямата базилика ще бъде включена в туристическия маршрут на Пловдив. Очаква се тя да класира страната ни като място, на което се намира един от най-древните обекти в списъка на ЮНЕСКО.За реставрацията на обекта фондацията осигуриява финансиране в размер на 4 900 000 лева, а Община Пловдив участва с облагородяването на градската среда и инфраструктурата.

Припомняме, че Епископската базилика е разкрита при спасителни археологически разкопки във връзка с голяма реконструкция на централната градска част в Пловдив през 80-те години на миналия век, между 1982 и 1986 г. Проучена е частично. Разкрита е едва половината от сградата от археолога Елена Кесякова. Самата базилика представлява трикорабна едноабсидна сграда, с атриум, заобиколен с портици. Общата й дължина е 86.30 метра, а широчината й е 38.5 метра. Изключително мащабна по размери, датирана е IV-VI век, което я прави най-голямата базиликална сграда от този период на територията на България. Обектът е обявен за паметник на културата през 1985г. Преди време Община Пловдив закупи 2 частни имота на север от улица "Гладстон" и след решение от Министерски съвет получи правото да управлява Голямата раннохристиянска базилика.

Още новини четете ТУК

TNS.bg