"Характерното за тази кампания е обидното и пренебрежително отношение на партиите към избирателите в страната, вкл. и към Пловдив бе демонстрирано такова отношение. Срещи с избиратели, агитации и отговори на важните проблеми нямаше. Всичко като политически процес е пренесено в София", смята журналистът Руслан Йорданов, цитиран от радио Пловдив. Той над 20 години работи като политически наблюдател, а от скоро е главен редактор на сайта за Пловдив - Plovdivtime.bg

„За мен това е обидно и неглижирано отношение. Липсваха срещи с избирателите. Кандидат-президентите дори не се разходиха по улиците на града. Това показва, че политиката е концентрирана в София и партиите се превръщат в столични клубове, които са далеч от проблемите на българските граждани".

Според мен станаха две неща. Първо - тактическо отстъпление на Бойко Борисов и ГЕРБ. Той нарочно изгуби, умишлено издигна Цецка Цачева с тази цел, защото управлението навлиза в криза. Правителството не може да реши тежките проблеми, за които беше избрано – фалита на КТБ, съдебната реформа, олигархичният модел, бежанци, образование, здравеопазване. Пада му рейтинга. Второ е, че коалиционните партньори един по един се разграничиха от управляващите. Борисов се страхува да не стане като февруари 2013 година, когато всички се обединиха срещу ГЕРБ.

Във международен план - наоколо има войни. Има жесток натиск от 5 геополитически центъра върху България - от САЩ, Русия, Турция, Германия и Брюксел. Трудно е да се балансира между тях. Когато се сдобриш с едната страна, другите започват да те мачкат. За да облекчи този натиск и да го преразпредели Борисов съвсем умишлено даде президентския пост на БСП.

Ако тези избори им бяха толкова важни, щеше да има мачкане и газене от страна на ГЕРБ още на първи тур. Щеше да е впрегнат целият административен ресурс, бизнеси, корпоративни групи, купен вот и прочие. А се оказа, че това са едва ли не най-честните избори в историята", коментира Йорданов.

Той засегна и темата за референдума.

"Борисов стана и по-голям популист от Трифонов. Референдумът ги устройва чудесно. Ако се въведат 240 мажоритарни района, резултатът ще бъде много избрани депутати от ГЕРБ и ДПС, малко от БСП и тук-таме някой патриот". 

Още новини ТУК

TrafficNews.bg