Американската компания за микропроцесори Sibiz започва строежа на офиса си в Пловдив. Първата копка беше направена в края на септември и се очаква грубият строеж да завърши до края на следващата година. Прогнозната стойност на инвестицията е 15 млн. лв., предава "Строителство Градът".

Теренът, върху който догодина ще изникне 30-метровата офис сграда, беше купен от общината на търг през януари миналата година за 813 хил. лв. Според първоначалния план строежът трябваше да стартира миналия октомври и сградата да бъде завършена през 2017 г. Въпреки закъснението плановете за развитие не са се променили.

Със започването на оперативна дейност се очаква в Sibiz Technology Center да бъдат наети около 1500 служители, казва Радослав Дервишев, представител на компанията за България.

Новият офис

В края на януари миналата година дружеството "Текреал", съсобственик в българския клон на Sibiz, е купило на търг от общината имот с площ 4 дка, показва справка в имотния регистър. Цената на терена, който се намира в началото на парк "Лаута" в Пловдив срещу магазин на веригата "Метро", е 813 хил. лв. и на него се очаква да бъде изградена десететажна административна сграда с разгъната площ от 17 хил. кв.м.

"Това обаче няма да бъде промишлен център", уточнява Дервишев. В сградата ще се помещават офиси, център за обучение и конферентни зали. Капацитетът ѝ ще е между 1000 и 2000 работни места, но това не означава, че ще бъдат наети 2000 нови служители. Към март 2015 г. фирмата има 36 служители и се помещава в сравнително малка жилищна сграда в града.

Строителството на сградата е поверено на пловдивската компания "Ва и Ми", а проектът е също на местно архитектурно бюро - "КоБ Проект".

Българската фирма с калифорнийски корени, както Дервишев определя Sibiz, развива дейност в България вече 11 години. Тя се занимава с разработка на хардуер и софтуер и търговия. По-конкретно компанията, която според сайта си има два офиса - един в Маунтин вю в Калифорния и един в Пловдив, прави специализирани чипове и специфичен фърмуер (вградени системи за управление на електроника - от уреди до мобилни телефони).

В перспектива

Едновременно с производствената и развойната си дейност частната компания има и традиции в сферата на образованието и подготовката на инженерни кадри. Тъкмо това е и причината част от бъдещата им административна сграда в Пловдив да бъде заделена за учебни зали.

"За жалост квалифицираните кадри в тази област трудно се намират и са нужни обучения. Затова и пред нас не стои на този етап въпросът колко хора искаме да наемем, а по-скоро колко бихме могли да намерим", коментира Дервишев едно от големите предизвикателства в IT сектора.

Създадена през 2003 г. по инициатива на технологична компания в Силициевата долина и източноевропейски университети, година по-късно Sibiz отваря и офис в Пловдив. През последните пет години компанията стабилно нараства и подобрява резултатите си - от 2011 г. насам служителите на компанията са се увеличили почти три пъти, а оборотите и печалбите, макар и с по-малки темпове, също растат. Към април тази година "Сайбиз България" вече има 41 служители. За 2015 г. българското подразделение на компанията има приходи от 2.1 млн. лв. и печалба от 960 хил. лв. Година по-рано оборотът на дружеството е малко над 1.9 млн. лв., а печалбата - 893 хил. лв.

IТ прилив към Пловдив

По-сериозното установяване на американската компания в Пловдив затвърждава една очертала се през последните години тенденция на концентрация на IT фирми в града. Преди няколко месеца украинската софтуерна компания Speedflow обяви, че изцяло мести производството си там, водейки със себе си част от служителите си и с намерение да назначи 50 местни специалисти.

На провелата се миналия септември в Пловдив национална аутсорсинг конференция стана ясно, че именно там към момента IТ секторът се развива най-динамично - с 4.5 хил. разкрити работни места и с очаквания през следващите пет години броят им да нарасне повече от двойно. По-голямата част от разкритите работни места в сектора - над 2500, са в около 20 големи компании. Другите са в по-малки фирми с персонал от по няколко души, но и те по един или друг начин пак са обвързани с "големите", защото често се явяват техни подизпълнители.

По материал на Капитал

Още новини ТУК

TrafficNews.bg