През юни българите са пътували най-много до Австрия, Германия и Румъния, съобщават от Националния статистически институт (НСИ).

Увеличение на пътуванията в сравнение със същия месец на 2015 г. е отчетено към Австрия - с 99.2%, Германия - с 50.8%, Румъния - с 23.3%, Гърция - с 22.0%, Сърбия - със 17.6%, Испания - с 13.2%, Италия - с 3.6%. Същевременно намаляват пътуванията към Руската федерация, Турция, Франция и други.

Най-много българите са пътували в чужбина с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия. Следват тези с цел почивка и екскурзия, както и пътуванията със служебна цел.

През юни с други цели са били 71.9% от пътуванията към Сърбия и Турция. Пътуванията със служебна цел към Чешката република са 70.6%, а тези към Испания и Италия с цел почивка и екскурзия са съответно 54.8 и 54.4%.

През същия месец посещенията на чужденци в България са с 19.5% повече от тези през юни 2015-а. Регистрирано е увеличение при пътуванията със служебна цел и с цел почивка и екскурзия, докато пътуванията с други цели запазват нивото си от предходната година.

От общия брой чужденци, посетили България през юни, делът на гражданите от Европейския съюз е 61.4%. Увеличават се посещенията на граждани от Полша, Чешката република, Италия, Германия, Румъния, Обединеното кралство и Франция. Същевременно намаляват посещенията на граждани от Унгария, Хърватия и Гърция.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg