Да се махнат ли железопътните линии, които пресичат Пловдив и създават задръствания, или да останат. Това е въпросът, който ще бъде поставен на референдум. Той по всяка вероятност ще се проведе заедно с президентския вот наесен и с двете национални допитвания - на Слави Трифонов и на бизнесмена Веселин Марешки. Така за пловдивчани изборите се очертават 4 в 1, коментира шефката на общинския съвет Радослава Ташкова. В градската управа са, меко казано, притеснени от предстоящата техническа организация, съобщава 24 часа.
Пловдивчани трябва недвусмислено да решат какво да се прави с жп линията, която разделя на две бул. "Копривщица" и предизвиква задръствания в пиковите часове на три ключови места - "Пещерско шосе", "Свобода" и "Шести септември". Тя се явява и пречка за линейките, които се налага да чакат със спешни случаи пред спуснатите бариери на път за Хирургиите на УМБАЛ "Св. Георги".

Според стари жепейци идеята да бъде повдигната линията е неуместна и е по-добре да се премахне нацяло. "Наистина запушва града, а вдигането й на второ ниво над асфалта е скъпо начинание и трябва да си го направи НКЖИ", коментира Ташкова.
Въпросната железопътна отсечка свързва централна гара и Филипово, дълга е около 5 километра. "По нея минават 60 влака на денонощие, сред тях са и пътническите по линиите Пловдив-Карлово и Пловдив-Хисаря", уточни общинският съветник от ГЕРБ Гошо Къчков, който е шеф на жп секция "Пловдив". Според него трасето се използва, когато възникне бедствие или авария по подбалканската линия София-Карлово. "Тогава отбиваме влаковете през гара Филипово", каза Къчков.

Той е категоричен, че трафикът в Пловдив трябва да се отпуши. "Въпросната жп линия по бул. "Копривщица" действително пречи на движението. Пловдивчани при всички случаи ще искат премахването й", допуска той.

Според Къчков ако това стане, тогава ще се наложи да бъдат инвестирани средства в гара Филипово, за да могат на нея да домуват мотрисите и локомотивите по линията Пловдив-Карлово и Пловдив-Хисаря. Сега те остават в депото край централна гара.
На местния референдум пловдивчани ще трябва да се произнесат и за глухите жп линии в район "Южен" и на ул. "Димитър Страшимиров" в район "Западен".

"Работата по вота ще е много тежка и не зная как ще осигурим представители за секционните комисии. Заради тежките процедури те масово отказват", твърдят общинари.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg