Младежите, задържани тази сутрин в Марково, бяха освободени от Първо районно. Днес 12 души от селото бяха отведени с няколко патрулки, като по този начин бе възпрепятствано участието им в протестен митинг в София. Лада Нива и Опел Астра върнаха обратно протестиращите. 

Днес сутринта братята Благовест и Спас Паунови са били извикани за справка в полицията. Спас отишъл в кметството да види за какво го викат, а там вече го чакали полицаите. Междувременно пред кметството се събрали десетина приятели на Спас с трикольорни ленти на ръцете. Малко по-късно всички били отведени в Пловдив. 

"Пълно беззаконие. Абсолютно фалшив повод. Полицаите ми казаха, че преди няколко дни имало случай с пътно транспортно произшествие с ударена кола и виновния шофьор избягал. Имали данни , че колата била като моята. тотална измислица. Освен това предишната вечер някой удари моята кола и се чудех какво се е случило. Сега вече имам обяснение за цялата схема" обясни Паунов пред репортер на TNS.bg. 

Заедно с него в районото е отведена и негова приятелка, която бе облечена в народна носия. "Просто се опитват да ни спрат да протестираме. Това е истината. В цялата страна се привикват хора с измислени поводи. Мен ме разпитваха някакви от ДАНС. Искаха да им кажа какво смятаме да правим на протеста. Ние заминаваме, за да изразим гражданската си позиция и да следим да няма провокации" заяви Паунов, който е координатор на Воинския съюз "Васил Левски". веднага след интервюто той потегли за София, където днес се очаква протест , на който няколко патриотични организации да поискат отчет от правителството. На сайта на комитета за национално спасение е публикуван и Ултиматум към управляващите, в който се искат отговори по редица наболели теми като корупцията, източването на КТБ, концесиите на природни ресурси,  дадени на чуждестранни фирми и др. 

Жители на Марково, станали свидетели на задържането бяха възмутени от случващото се. "Това и по времето на Хитлер го нямаше", възкликна местен жител, който заяви, че е международен шофьор.

 От пресцентърана полицията заявиха, че младежите от Марково били извикани за справка, не са били арестувани и след приключване на проверката са освободени. 

TNS.bg