Навръх Националния празник старата джамия Караджа паша в Гоце Делчев осъмна с развят български трибагреник. Знамето е спуснато от минарето на джамията, която не е действаща и се води паметник на културата, съобщава Стандарт. Трикольорът е поставен от националиста Андон Балтаджиев, лидер на НПО "Активна съвест" в общинския център.

Той призна, че сам е поставил знамето, за да покаже, че 3 март е Национален празник на всички българи, независимо от религиозната им принадлежност.

"Преди време районният мюфтия Айдън Мохамед обяви, че няма как на джамия да се вее българското знаме. Ето, че аз му доказах обратното", заяви Балтаджиев. Той увери, че е постъпил като патриот и не търси никаква провокация с тези, които изповядват исляма.

Точно като провокация обаче определи спуснатото знаме районният мюфтия на Пиринско Айдън Мохамед. "Това е пореден опит за провокация към нас, мюсюлманите. Още преди седмица Андон Балтаджиев заяви, че ще направи подобно нещо и че напук на мюфтийството ще развее българското знаме на джамията, но полицията и прокуратурата не предприеха никакви мерки", заяви духовният водач на мюсюлманите в региона. Той уточни, че няма нищо против българския трикольор, но подчерта, че никъде не е виждал знаме на камбанария на църква.

„Защо на минарето е закачено, това е поредна провокация от страна на Балтаджиев. Не е мястото на знамето там. То не бяха хвърлени свински глави, рисувани кръстове, а правораздавателните органи бездействат. Сега празнуваме, но след празниците ще искам действия от полицията и прокуратурата срещу провокатора", каза още Айдън Мохамед. Нямам нищо против и национализма, но всичко трябва да е с мярка, да не се прекалява, допълни районният мюфтия.

Другите нетрадиционни места, на които беше развято българското знаме - ВИЖТЕ ТУК

Още новини четете ТУК

TNS.bg