Пловдивчани спасиха жена от сигурна смърт, след като паднала по 30- метров склон в Бяла река в района на Калофер.

Пламена Иванова, Мария Панева, Жельо Дяков, Мариан Главчев и Владимир Василев често се разхождали из различни кътчета на България, защото много обичали да бъдат сред природата. Така и станало миналата седмица, когато отишли на разходка на една от екопътеките „Бяла река” близо до Калофер.

В средата на разходката им, три жени се присъединили към тяхната компания. Изведнъж, както вървели по стръмните пътеки, чули писък и силен шум. Обърнали се и видели как една от жените се търкаляла към дерето. За щастие успели да реагират на момента. Мъжете от компанията хвърлили раници и се спуснали надолу след жената. Когато слезли до реката обаче не я открили.

При първоначалния опит да влязат в реката, силното течение завлича тримата мъже, затова те се отказали  и започнали да търсят обходен път.

Тогава техните приятелки и приятелките на жената тръгнали да търсят място с обхват, за да се обадят на 112. В този момент видели, че има  друг път, през който момчетата да минат и да спасят жената. Тя  била паднала във водата и се държала само за едно дърво.

„Беше като по филмите! Жената стоя там около 15-20 минути, докато успеем да стигнем до нея и да я издърпаме! По принцип реката не е толкова пълноводна, но този път  беше нещо страшно. Истински късмет е, че бяхме там и успяхме веднага да реагираме! В такъв момент е много важна екипната работа!”, разказа Мариян.

„Единствената мисъл през цялото време беше как да стигнем до жената”, допълни Владимир пред репортер на TrafficNews.bg.

След като извадили 50-годишната пловдивчанка, веднага я превързали с подръчни материали. Оттам тръгнали към най-близкото населено място и джип на паркова охрана ги отвел до Калофер, откъдето линейка откарала жената в болница.

„Аз толкова кръв не съм виждал! Цялата беше издрана, имаше сериозна рана над окото. Половината й лице беше в кръв!”, спомня си още Мариан.

За щастие жената вече е добре и  е изписана за домашно лечение.

„Аз го отдавам на екипната работа! Всеки допринесе с нещо! Много е важно да се реагира в този момент, а не веднага да се звъни на 112  да търсиш кой да извикаш и да настава суматоха. Важното е, че всичко стана по  най-бързия начин. Но най-важното е хората да си гледат в краката и да внимават.  Екопътеката е обезопасена, но една секунда невнимание и може да стане злополука.”

Хора като Пламена, Мария, Жельо , Мариан и Владимир се превърнали в герои за една жена, чиито живот бил спасен благодарение на екипната им работа, бързата реакция и уменията, които са се проявили в кризисния момент.

OЩЕ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК!

TrafficNews.bg