За официално обявен случай на хепатит А в пловдивската Национална търговска гимназия сигнализира читателка на Trafficnews.bg. Майката на ученик от същото учебното заведение твърди, че не само тя, а и много други родители, както и ученици се опасяват от възможна епидемия и по-нататъшно предаване на заразата в семейната среда. 

"Свързвам се с вас, защото не се предприемат мерки от училищното ръководство. Безотговорното поведение на ръководството възмущава както родителите, така и ученици. Необходимо е да се предприемат мерки, преди да се влоши положението", каза нашата читателка. 

В същото време ръководството на Националната търговска гимназия не отрече за случая на хепатит А, или както е по-популярен - жълтеница, който се оказа, че е регистриран в 11 "Д" клас. Според тях обаче са взети всички необходими мерки за предотвратяване на заразата. 

От съученици на момчето разбрахме, че са им съобщили, че всички те ще бъдат проверени да не са заразени. Проверени ще бъдат и учениците от съседен клас, тъй като приятелката на момчето е от този клас. Останалите ученици са призовани от ръководството хубаво да си мият ръцете. 

Хепатит А се предава чрез заразена храна, вода или къпане в басейни по чревен път. Острата фаза обикновено продължава от 4 до 6 седмици със или без жълтеница, умора и увеличен черен дроб. Обикновено са необходими месеци за възстановяване от остър хепатит.

Trafficnews.bg