Владимир Ампов-Графа отдавна доказа, че знае как се правят хитове и може да превърне млади певци в истински звезди. Неслучайно той е човекът, който се нагърбва със задачата да напише песента, с която страната ни ще се яви на тазгодишното издание на детската Евровизия. Докато работи по парчето, в главата му звучи все един и същи глас - на 10-годишната Лидия Ганева. Момичето беше избрано да представи България, след като спечели вота и на жури, и на зрители в националната селекция през юни, съобщава 24 часа.

Още тогава Графа се запознава с гласовите данни на Лидия - той е в комисията, която оценява малките певци. Когато започва да работи по песента за детската Евровизия, си мисли, че ще трябва да направи няколко проекта и да избере най-правилния. Но греши - парчето се получава от раз, докато си представя как мелодията би звучала с гласа на Лидия. Малко след като е готов, Ампов праща диск със записа на песента на детето, което живее с родителите си в Пловдив. “Много ми хареса текстът на “Вълшебен ден”, защото е много приказен. Защото е за вярата в чудеса, да, и аз вярвам в тях”, разказва детето.

 Лидия получава демо на песента - самият Влади Ампов я пее, а тя тепърва трябва да я научи. Но това става доста лесно - все пак момиченцето пее отдавна и е носител на 22 първи, 4 втори и 2 трети награди от престижни фестивали. “Репетирахме я с вокалния педагог Румяна Иванова. Всъщност песента има и английски вариант, който сме записали и той ще излезе скоро”, обяснява майката на Лидия Невяна Ганева. За първи път момиченцето представя “Вълшебен ден” в училището си на първия учебен ден. Пред очите на събралите се в двора на Арменското училище в Пловдив ученици, учители и родители Лидия изпълнява откъс от песента за детската Евровизия.

“Беше ми малко притеснено и в същото време бях много развълнувана да пея пред цялото училище”, разказва Лидия, която сега е в четвърти клас. Разбира се, че се вълнува, но чувството да пее пред тази публика не ѝ е ново. Откакто е приета в I клас в ОУ “Виктория и Крикор Тютюнджян”, тя пее на всичките му празници, но сега за първи път представя своя песен. “Разговаряхме няколко пъти с директора дали ще може да изпълни тази песен, нейните съученици нямаха търпение да я чуят. От всички страни решиха, че е удачно и хубаво да пее “Вълшебен ден”, обяснява Невяна Ганева. А Лидия добавя: “Когато я чуха моите съученици, научиха цялата песен, дори сега звънецът звъни с част от “Вълшебен ден” и всички си я припяват в междучасията.” Откакто в Арменското училище имат електронен звънец, той звучи с песни от детската Евровизия.

TrafficNews.bg