„Абе, може ли Бойко да смени Цецка преди изборите?”, започнаха да се чудят от ляво, и от дясно, след меко казано неубедителния старт на кампанията на кандидата на ГЕРБ. Отговорът е донякъде двусмислен, но уреден от конституцията. Но за това малко по-късно.  

Бойко Борисов винаги е давал рамо на жените в политиката. Той винаги се е обграждал с тях и ги е бутал напред, но никога не се е колебаел да ги замени, когато е нужно. Такъв бе случаят с Искра Фидосова, която бе сменена с Цвета Караянчева начело на герберите в парламента, такъв бе и с Ирина Бокова, и Кристалина Георгиева. Е, да, едната не беше от „нашите”, но все пак премиерът смени българския кандидат за генерален секретар на ООН. Кристалина Георгиева обаче завърши зад „лошо класираната” жена от комунистическа фамилия, заради която премиерът не можел да хвърли оставка.

Друга жена, която също е имала минало с БКП, вероятно заради 20-годишното й сърце съвсем не се справя с битката за президент към момента. Тя успя да влезе в спирала от гафове на първия й дебат, излъчван на живо по национална телевизия, а такива следват още много.

Цецка Цачева успя да обиди всички социалисти с една гениална мисъл на Бърнард Шоу, но страшно неподходяща в конкретния случай. Още повече, че миг преди това кандидатът на ГЕРБ говореше как ще обединява българските граждани независимо от политическите им възгледи, пол, религия и всичко останало.

Пак от същия дебат Цачева успя да настрои срещу себе си и всички либерали. Фразата „интересите на държавата са над човешките права” е меко казана скандална. Само за справка, последният човек, който изрече тези думи, бе Реджеп Таип Ердоган, а световните медии го разпънаха за тази фраза.

Всъщност единствената утеха за Цачева бе подкрепата на парламентарно представена партия след дебата. Тя обаче дойде от ДОСТ, чиято целувка е май... отровна.

Една от силните черти на Цачева в графата на ГЕРБ бе именно, че досега тя няма гаф, въпреки че е заемала важен политически пост. Истината обаче е, че досега тя не е влизала толкова в центъра на общественото внимание по ред причини.

Но въпреки това имаше и други известни изцепки през годините. По време на изборите през 2009 година областният лидер на ГЕРБ в Плевен Ивелин Николов бе арестуван в подозрение за купуване на гласове. Той бе хванат да плаща по 50 лева на работници във фабрика за обувки в присъствието на кандидата за кмет на ГЕРБ. Тогава Цачева, която е точно от Плевен, защити своя съпартиец и съгражданин с думите, че „даването на пари на ръка от кандидати на ГЕРБ не означава непременно, че са купували гласове”.

Дипломата на кандидата на ГЕРБ от Софийския университет също предизвика разгорещени дискусии – фалшива ли е, не е ли, РАБфак ли, не е ли…  Наложи се дори от пресцентъра на ГЕРБ да изпратят копие на кетапа до медиите, за да опровергават информации, възникнали в социалните мрежи.

По всичко личи, че пред ГЕРБ и Цецка Цачева предстоят най-трудните избори, а дали това ще е 11-тата поредна победа, ще видим на 6 ноември. Със сигурност Бойко Борисов и останалите му съратници не си направиха добра услуга с кандидатурата на Цачева. Дали си вкараха автогол, или някой ги пусна по пързалката, е трудно да се каже. Ясно е, че една кандидатура на Томислав Дончев, Димитър Николов или дори Йорданка Фандъкова щеше да има доста голям успех, а сега най-вероятно щеше да се говори за победа от първи тур.

Тук вече идва и отговорът на въпроса дали Бойко Борисов и ГЕРБ могат да сменят кандидата си за президент. В Изборния кодекс е записано, че това може да стане не по-късно от 7 дни, но при условието „смърт” или „трайна невъзможност да участва в изборите”. Второто е въпрос на трактовка, но сигурна „смърт” за ГЕРБ ще означава смяната на кандидат, дори да се намери такава „невъзможност”. Едно е ясно, ако ГЕРБ успеят да спечелят избори с Цецка, то те ще могат да спечелят с всеки един.

Благовест Андонов,TrafficNews.bg