Колкото и горещи да са били креватните ви фиести в началото, някъде след около половин година заедно с твоето сладурче рискувате да стигнете до момента на еротичното затишие. С малко полезни хитринки от наша страна ще съумеете да поддържате огъня в спалнята си за вечни времена.

През първите няколко месеца от връзката произволно взета двойка може да бъде открита на едно от двете места: или в нейната, или в неговата спалня. Причината за това е проста и логична - сексът през ранната любовна фаза е гореща територия за експерименти, на която и двамата посвещавате всяка свободна минутка, дори с риск от пристрастяване.

Само че какво се получава след шестмесечен похотлив маратон на високи обороти? Страстите постепенно започват да изстиват и отстъпват място на гушкането, приятелските прегръдки и... навика. Неприятно, но факт - това са рисковете на задълбочаването на връзката! Специалистите обясняват, че колкото по-близки си ставате с твоето другарче като двойка, толкова повече първоначалният бурен поток на хормоните се успокоява, в резултат на което тялото и умът ти се настройват на друга вълна.

Когато колелото се завърти и тази трансформация вече е факт, ти изпадаш в паника: какво, по дяволите, става с вас. На фона на първата нощ, когато с гаджето ти спахте в едно легло и всъщност изобщо не мигнахте, „петминутката“, която извършвате напоследък в събота след филма, ти изглежда жалка история.

Слава богу, това не е признак, че химията помежду ви е дала фира, а просто е червена лампичка, че за да осигурите дълъг и щастлив живот на плътската част от връзката си, е време да вложите малко повече еротична енергия. Ето кои са сексуалните капани, в които попадат повечето двойки, плюс доза идеи как вие да ги прескочите по-лесно.

СЕКС ФАЗА

Шест месеца
В началото на всяка връзка тръпката, която усещаш в стомаха, рязко покачва нивото на адреналина. Той ти осигурява изобилие от енергия за славни секс подвизи с възлюбения. След първия тур, изкаран в този дух, телата и на двама ви започват да освобождават повече окситоцин (известен като хормона на близостта) за сметка на адреналина.
По строго научни данни окситоцинът е виновникът за чувството на обич и близост, което изпитвате във все по-големи дози. Нищо чудно да продължавате да правите секс почти толкова често, колкото и преди, но той вече не е онова изгарящо плътско отдаване от първите ви месеци заедно, а е някакси по-улегнал и сантиментален. Какъв е проблемът, ли? Това, че бързите горещи сесии на принципа трябва-да-те-имам-сега-и-веднага, ви се случват все по-рядко

Похотлив съвет: възприемайте се като секс обекти.

Много често се твърди, че ако сте влюбени, еротичната част непременно трябва винаги да е нежна и романтична като сцена от холивудски филм. Само че бързият, дори животински секс е също толкова важен за връзката, колкото онзи, при който се съзерцавате замечтано в очите.

Опитай се да се настроиш на палава вълна, както в доброто старо време от началото на отношенията ви. Изпрати на твоето сладурче закачлив секси есемес, докато е на работа, за да знае, че нямаш търпение да го видиш. Докато се потиш на пътечката във фитнеса, фантазирай си за нажежаващото рандеву с гаджето преди няколко вечери. Следващия път, когато сте отново заедно, ще бъдеш готова за страстни подвизи.

Заложи на повече спонтанност и бърза акция в еротичните ви занимания. Пусни му ръка, докато си взима бирата от хладилника, игриво го притисни към вратата или му осигури своята неочаквана (но винаги добре дошла) компания в банята. Елементът на изненада ще ви помогне да възродите възбудата от първите няколко месеца.

СЕКС ФАЗА

Една година
Ето още малко научна информация за любовната химия. През първата година от връзката и мъжкият, и женският мозък отделят в повишени дози още два хормона освен окситоцина – допамин и серотонин. Те също дават своя принос за това да се чувстваш на седмото небе от щастие.
Но нищо хубаво не трае вечно! След около 12 месеца нивото им започва да спада до нормалното. По този начин твоето тяло насочва погледа ти към приятелите, работата, хобитата и всички останали неща, които, може би, си позагърбила през медения месец от връзката ви. В резултат на цялата тази работа повечето двойки отделят все по-малко време и внимание на страстните наслади.

Има и друга причина за интимно-любовния обрат и тя е на подсъзнателно равнище: понеже и двамата сте сигурни във връзката си и смятате, че сексът ви е в кърпа вързан, еротичните ви занимания постепенно минават на по-заден план и вече не са ви чак толкова интересни. На всичкото отгоре сте опознали отблизо ерогенните си зони и не изпитвате онова неистово желание от първите месеци заедно да изследвате всеки сантиметър от телата си. С други думи, жегата помежду ви отстъпва място на спокойствието и сигурността във връзката. Нищо чудно да откриеш, че с времето твоят човек, дори да продължава да иска секс също толкова често, е станал, меко казано, мързелив в спалнята.

Похотлив съвет: създайте време за секс.

След една година е точно времето, когато е добре да откриете предимствата на „преднамерения“ секс. (Спокойно, по-готино е, отколкото звучи!) С други думи, нарочно да полагате усилия редовно да консумирате любовта си - дори ако в момента и на двамата не ви е съвсем до това.

Да, да, знам, че звучи като задължение, но помисли малко. Не е ли глупаво да оставяте ежедневните задължения да ви въртят в своята въртележка и да пропускате толкова готини мигове в спалнята? Положи малко усилия и скоро ще забележиш, че след като тялото ти започне да се поклаща в еротичния ритъм, мозъкът ти много бързо се настройва на същата вълна. Така че вместо да превърташ безцелно каналите по телевизията, с идеята да разпуснеш, по-добре дръпни твоя човек в леглото в секундата, в която и двамата сте си вкъщи, и се отдайте на гушкане.

После бавно свалете дрехите си един от друг. Бонус идея: дори да сте от хората, които сутрин са напълно неадекватни, навийте часовника за по-рано и пробвайте десетминутна бърза акция преди работа, която ще ви държи влага през целия ден. След една-две сутрини опитайте отново същото нещо. Само внимавайте да не прескачате напълно предиграта. Преднамереният секс няма да ви носи удоволствие, ако залагате само на същинската част. Трябва да си оставяте време първо да се възбудите физически. Така желанието за палави занимания ще дойде от само себе си.

СЕКС ФАЗА

Две или повече години
Биологично погледнато, на този етап с вас като двойка не се случват каквито и да било съществени хормонални промени. Но въпреки това ви грози заплахата да минете на сексуален автопилот, защото след толкова време заедно хората неусетно затъват в еротичната рутина. Твоят човек знае какво ти харесва, ти знаеш какво му харесва и лека-полека спирате да пробвате нови неща в спалнята. Голяма грешка! Защото тъкмо сега повече от всякога се нуждаете от изобретателност и разчупване на навиците, които са превърнали плътските ви занимания от забавни в механични и скучни.

Похотлив съвет: излезте от рамките на навика.
Ако пикантните думички никога не са били част от еротичния ви репертоар, следващия път докато сте в леглото, прошепни нещо по-така в ухото на другарчето си. Постепенно ще си създадете секс език, предназначен само за вас двамата.
Постави си още една цел – така наречената предпазлива спонтанност. Примерно с гаджето ти се заключвате в спалнята, докато гостите на партито ви се вихрят в другата стая. Или се отдавате на сладки експерименти в колата на път за морето (само при спряло превозно средство!). Пробвайте пози, които преди са ви се стрували табу или прекалено сложни за изпълнение, но за които ви е любопитно какво ще се получи. Или вкарайте секс играчки в креватните си забавления – примерно вибратор.

В началото разчупването на рутината може да ви изглежда леко плашещо. Но пък крайният резултат ще си струва. Дори хормоните, които са бушували у вас в доброто старо време, вече да са позатихнали, нищо не ви пречи отново да изпитате онова горещо желание един към друг.

ПАРЕЩИ ИДЕИ

Виж как тези жени избягват липсата на страст.

„Изваждам секс заровете. Имам два чифта – едните са с думи като „ближа“ и „целувам“ върху тях, а на другите има нарисувани части от тялото. Хвърляме ги едновременно и после правим онова, което се пада от съчетанието на двата вида.“
Галя ( 33 г.), има връзка от две години

„Тайната на нашия сексуален живот ли? Ваната с много пяна. След тежък ден в работата с моя човек се потапяме в нея и много бързо се настройваме на еротична вълна.“
Диляна (30 г.), има връзка от четири години

„Когато с гаджето ми не сме заедно, си пишем секси съобщения за нещата, които искаме да направим, като се видим. Определено влагаме много старание и изобретателност.“
Даниела (25 г.), има връзка от седем месеца

ХИМИЧНА ВРЪЗКА
В началото, когато един мъж и една жена се влюбят, те започват да си приличат хормонално - нивото на тестостерона при него спада, а при нея се покачва. След година нивата на хормоните се връщат към нормата и двойките започват да правят секс все по-рядко.

Материал на Космополитан

TrafficNews.bg