Книга за държавните символи  представя днес  доцентът по конституционно право от Пловдивския университет Христо Паунов. Презентацията ще бъде направена от 12.30 часа в зала „Компас” на висшето училище от проф. Емилия Друмева.

Тя е първото самостоятелно монографично научно изследване в българската правна наука по темата за държавните символи. Шестте  глави  описват всеки от символите – държавния герб, държавния печат, националното знаме, химна, столицата, ордените и медалите. На много места той се позовава на стенографски дневници на Народното събрание и на поредните Велики Народни събрания, както и на други автентични източници.

Разработката за държавния герб има познавателна и аналитична стойност. Изложението запознава с историческите традиции, с формите на държавния герб при действието на Търновската конституция; коментират се на събитията около приемането на действащия Закон за герба на Република България и действащата правна уредба и практика, разположена на три нива – Конституция, закон и постановление на МС, както и известното произнасяне на Конституционния съд през 1995 г. със задължително тълкуване.

Глава трета е посветена на националното знаме. Научна стойност има анализът изводите относно официалното название на този държавен символ: при Търновската конституция знамето на страната е било наричано „българско народно знаме“; при действието на Конституциите на НРБ от 1947 г. и 1971 г. в законодателството то е „държавно знаме“; съгласно сега действащата Конституция и специален закон - „национално знаме“. 

Химнът е предмет на следващата самостоятелна глава. Авторът препоръчва изучаването на държавния герб да е задължително съдържание в училищните програми. Относно националния химн в книгата са направени най-много предложения – да се приеме закон за националния химн, уредба относно официалната версия и нейното изпълнение. Когато „Мила родино“ се е утвърдила като химн, песента е била от три куплета и припев, но след демократичните промени настъпва промяна и се изпълнява само първият куплет с припев. Промяната обаче не е отбелязана никъде. Според Паунов в Конституцията трябва да е регламентирано кога се изпълнява инструментал и при какви случаи с текста.

Глава пета е посветена на столицата като държавен символ. И в тази глава са представени старите български столици. Ордените и медалите са разгледани в Глава шеста. 

Христо  Паунов е завършил право в Пловдивския университет, а сега преподава там. Той е и един от най- активните членове Българския Червен кръст, чЧлен е на Националната етична комисия по трансплантация към МС и на Националния съвет на БЧК.  

TrafficNews.bg