Задачата на полицая Наско Талев е особено отговорна в епохата на надигащия се бомбен тероризъм. Неговата белгийска овчарка е отлично обучена да надушва взривове и оръжия. Често го използват за обезопасяване на периметъра при официални събития, съобщава PlovdivTime.bg

„Досега кучето не е намирало бомби. Дай Боже, и занапред да не намира”, надява се служителят на МВР. Един от многото случаи в неговата служба е въоръжен грабеж в пловдивско село.

"Крадецът го арестуваха, но имаше данни, че е укрил още оръжие. Претърсих цялата къща с двора, и стигнах до подобно на гараж помещение. Вътре в много добре замаскирани калъфи овчарката успя да надуши цял оръжеен арсенал, включително самоделно направени оръжия”, отбелязва Талев.

При друг случай рекетьор изнудвал хора за пари и ги плашел с оръжие. „Бяха го виждали с пистолета, но никой не можеше да го намери и той щеше да се размине с правосъдието. Пуснах моето куче да търси и след малко то откри оръжието - един хубав револвер”, допълва той.

Кучето за бомби е научено да маркира намерените експлозиви. Да легне, ако бомбата е на земята, или да седне, ако адската машина е сложена на по-високо място”, обяснява полицаят.

На овчарката е забранено да излайва или да драска с лапа, за да не активира случайно бомбата, ако тя има звуков датчик или пък се скъса някоя жичка. За разлика от тях, кучетата за наркотици маркират активно - те драскат и лаят, посочвайки къде точно е укрита дрогата.

В първата част на репортажа ви разказахме за обучението на полицейските кучета.

Как овчарките изпълняват служебните си задължения - вижте във втората част на репортажа на Руслан Йорданов в PlovdivTime.bg

TrafficNews.bg