„Няма да платим една стотинка, нито на държавата, нито на кмета! След като се опитаха „да ни изненадат”, сега ще ги „изненадаме” ние. От Нова година таксита в Пловдив няма да има. Може да се казва „Ахи”, „Мерси” или друго… няма да е с квадратчета, а с кръгчета. Ще продължим да работим, напълно легално, но няма да плащаме тези данъци”, заяви собственикът на „Перфект такси” Мариян Киров пред TrafficNews.bg

Председателят на сдружението на таксиметровите шофьори Георги Ряпов обясни, че идеята е от няколко месеца и най-вероятно ще бъде осъществена в Пловдив след Нова година. Метаморфозата на такситата ще изглежда по следния начин – вместо такси, пловдивчани ще си викат „Rent a car” с шофьор, който ще ги откара до всяка точка на града срещу тарифите, които и сега се използват.

„Това е абсолютна идиотщина! Мотивите са безумни. Това не е патентен данък, което се опитват да ни втълпят, а някакъв изроден негов вариант. Тази власт вече се изчерпва и удря върху джоба на всички българи. Скоро може да сложим на всички коли надпис „Долу ГЕРБ”. През следващата година положението ще бъде страшно, когато колегите видят колко е трудно да се плаща това нещо”, заяви Ряпов.

Той обясни и каква е разликата между патентния данък, който се плащал до 2006 година и новоприетия. Тогава данъкът е бил 600 лева, но част от него се е плащала в средата на годината, а другата в края. Освен това таксиметровите шофьори тогава са карали на почти същите цени и печалбата им била голяма. Новият данък ще се плаща в началото на годината.

„Ако се разболея или ми се повреди колата след няколко месеца,а данъкът за цялата година съм го платил в началото? Защо депутатите, кметовете и другите не плащат данъците си в началото на годината. Кметът излъга най-нагло, че браншовите организации нямат нищо против тази сума”, каза още таксиметровият шофьор.

"Само 750 лева данък! Аз очаквах да е поне 1000 лева! Все пак Пловдив е богат град - много по-богат от Бургас, където има хиляди хотели, туристи, летище с редовни полети и какво ли още не. Само че там данъкът е 660 лева!”, така председателят на Асоциацията на таксиметровите шофьори  Диян Станев коментира гласувания днес в Общински съвет данък върху таксиметровия превоз. 

Въпреки че първоначалното предложение бе за 300 лева годишно, в последния момент кметът Иван Тотев излезе с предложение за 750 лева, което бе прието. 

"Очевидно в общината са си направили сметка, как ще приберат 1,5 милиона в началото на годината и друго нищо не ги интересува" заяви Станев. Той каза, че въпреки това неговата таксиметрова компания "Виайлет" няма да увеличи цената на таксиметровите услуги.

Според колегата му от Такси 1 Иван Анчев, грешката е на самите шофьори и собственици на таксиметрови фирми, които не са отишли да протестират днес пред Общинския съвет. "Успаха ни през лятото с предложението за 300 лева данък и никой не предполагаше какво ще се случи" заяви превозвачът. Той заяви, че на този етап не е ясно дали цените на такситата ще скочат.

Според него високият данък може да има за цел не само да попълни бюджета, но и да бъде причина за вдигането на тарифите, тъй като в момента Пловдив е градът с най- евтин таксиметров транспорт , който е сериозна конкуренция на градския транспорт.

"Макар, че както е тръгнало при тази организация на движението и ремонтите, скоро няма да може да се движат нито таксита, нито рейсове. Може би трябва спешно да сменим такситата с рикши, тъй като не виждам какво друго ще превозно средство, ще може да се добере до центъра" заяви Анчев.

Не са изключени протести, както на местно, така и на национално ниво.

Пловдивските власти осуетиха голям протест, финтираха таксиметровите шофьори

Кметът Тотев вдигна със 150% данъка на пловдивските таксита

TrafficNews.bg