Кметът Иван Тотев и общинските съветници успяха да осуетят голям протест на пловдивските таксиметрови шофьори, научи TrafficNews.bg. Въпреки че първоначално готвеният данък, който ще плащат такситата, бе 300 лева, на микрофон кметът Иван Тотев предложи той да бъде 750 лева.  Мотивите му бяха, че всички със свободни професии като фризьори и фотографи плащат подобни суми. Решението било взето  много преди сесията, но защо е било входирано с тази сума, кметът не отговори.

Таксиметровите компании знаели, че ще се прави ново предложение на микрофон и цената ще се вдигне. Слухът бил за различни суми между 500 и 1000 лева. Поради тази причина големи таксиметрови компании организирали протест пред Общинския съвет.  Над 500 коли е трябвало да се изсипят пред местния парламент в 11 часа днес.

Общинските съветници обаче изтеглиха точката за промяна на данъците от 6-та за 1-ва и така решението бе взето още в 9.30 тази сутрин. Кметът Иван Тотев пък си тръгна веднага след гласуването и отиде към бившия новотел, където има форум за „Тракия икономическа зона”.

Таксиметровите компании в Пловдив ще обсъждат какви ще бъдат действията им оттук нататък. Утре изтича крайният срок общините да вземат решението колко да бъде налога на такситата, така че на практика е невъзможно решението да бъде прегласувано. Не се знае, ако областният управител Здравко Димитров върне решението какво ще последва, тъй като ще се изтърват сроковете дадени от държавата.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg