Какво е общото между турския общественик и политик и Фетхуллах Гюлен, нашумял в последните месеци, и пловдивския общински съветник Айри Мурад, който също доби голяма популярност? Освен влизането им в националите новинарски емисии, двамата споделят сходен път в кариерата си. Мурад, както и Гюлен, преди да влезе в дебрите на политиката бе духовник в пловдивското мюфтийство. Именно докато бе имам, той доби популярност, която явно му бе достатъчна, за да пробиe в местния пловдивски парламент.

Дотук обаче приликите между двамата приключват. Айри Мурад стана известен най-вече с резултатите от матурата по български език, на която той изкара 2,63, а по философия 3,03.  Въпреки това той съвсем не изпитва срам от резултата си. Дори се ласкае, че му се обръща толкова голямо внимание, а вероятно с него, той се надява да пробие към върховете на партията си – НПСД и да застане до лидерите си Касим Дал и Корман Исмаилов.

Преди местните избори друг представител на Реформаторския блок депутатът Димитър Шишков бе заявил, че несъмнено формацията има най-интелигентните кадри и членове. Уви, оказва се обаче, че най-слабо образованият политик с пост под тепетата е именно техен представител, който има само основно, засега…

Кой обаче бе Айри Мурад пред да седне на стола сред бащиците на Пловдив?

38-годишният столипиновец бе сред основните действащи лица по време на бунта на имамите в Пловдив през 2012 година. Тогава редица имами от Джумая джамия скочиха срещу районния мюфтия Осман Хилми. Те го обсипваха с обвинения, че е използвал мюфтийството за своя облага, както и, че тегли заплатите им от дебитните карти. През този период имаше протести, бунтове, пресконференции, а дори и гладна стачка водена на Айри Мурад.

В крайна сметка водените от сегашния политик Айри победиха и Хилми бе детрониран от поста си. След като влязоха във владение на Джамията обаче хората около Мурад поведоха нова битка – срещу бивши представители на джамийското настоятелство и тогавашните политици – Джамисет Джафер и Красимир Асенов от ДПС. Бившият имам дори бе заявил, че синът на Асенов гледал порно в джамията.

Революциите на Мурад не спряха дотук. Той поведе и протест срещу ЕВН и високите сметки за ток в Столипиново. През зимата на 2014 десетки жители на гетото изкараха плакати срещу австрийската компания.

Явно с тези си изяви Мурад е привлякъл окото на Дал и Исмаилов и той се превърна в лице на Народна партия „Свобода и достойнство” в Пловдив.  По време на посещението на бившия турски премиер Ахмет Давутоглу Мурад бе и сред главните координатори на събитието.

 

Едва ли  Айри Мурад ще се доближи до Фетхуллах Гюлен, но кариерата на най-овластения жител на Столипиново със сигурност е забележителна, поне откъм медийна популярност в последните години. Членът на комисията по образование в пловдивския общински съвет се надява скоро да завърши средното си образование. Дали ще поеме към Тракийския университет, за да учи ветеринарна медицина, или на преден план ще излезе друга мечта... ще разберем след резултатите от поправката на матурата. 

TrafficNews.bg