Антимафиоти са разследвали снимката на малко момиченце, изпратена по вайбър, която разведе семейство. Те проверявали дали има престъпление. За фотографията първо разказа читателка на 24 часа. Тя разбрала за бродещото селфи на красавица, което руши бракове.

Сигналът за мистериозния кадър на малкото момиченце постъпъл в ГДБОП още през юни, казаха разследващи. Подали го хора, получили снимката от техни приятели, които обаче ги уверили, че не са им пращали фотографията. Именно в началото на лятото жена получава от съпруга си, с когото са разделени, десетина снимки на децата им. Между тях бил и кадърът с мистериозното момиченце. Мъжът успял да докаже пред половинката си, че не е изпращал фотографията, но скоро след това със съпругата му се развели.

Междувременно антимафиотите получили и друг сигнал, казаха полицаи. През вайбър се разпространявал кадър със зов за помощ, на който деца приканвали към благотворителност. Съобщението идвало от контакт листите на хората, но всъщност не било изратено от тях. Схемата е доста стара и работи още от ранните години на мобилните телефони в България. Заблуждава се централният сървър, разпределящ съобщенията, който подава грешен изпращач.

След щателна проверка от ГДБОП заключили, че няма престъпления и спрели двете разследвания. Антимафиотите обаче не са получавали сигнали за селфито на мистериозна хубавица, което скара няколко семейства. Хипотезите за случилото се са 6. Основната е за проблем в криптирането и дешифроването на вайбър. То бе въведено през април и е възможно грешките да не са изчистени.

Друг вариант е пострадалите да са жертва на атака мен ин дъ мидъл - хакер да прехваща съобщенията, преди да са доставени, и да ги пуска към получателя променени. Това може и да е станало с програма, както и със заразена мрежа за безжичен интернет. Другите 3 версии са персонални атаки на телефоните, както и проблеми с операционните системи Android и iOS.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg