Новата система за регистрация на пациенти чрез пръстов отпечатък бе представена в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив в клиниката по уши нос и гърло. Демонстрацията бе направена от заместник-министъра Ваньо Шарков.

В пловдивската университетска, където пробваха системата с пръстов отпечатък, установиха, че първоначалната регистрация отнема по-малко от минута. Въвеждат се име, ЕГН, по желание – и телефон, на който да идва информация за всяка извършена манипулация. В лечебното заведение бяха монтирани 84 устройства, а за кратко време се  регистрираха над 300 пациенти.

„Досега сме нямали пациенти, които да откажат. След като получихме устройствата, персонала в рамките на един работен ден се запозна със софтуера, което е достатъчно за да могат да боравят със системата”, разказа проф.  Карен Джамбазов, директор на лечебното заведение.

На демонстрацията присъстваше и заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. Той увери, че чрез въведената информация няма как да се злоупотребява. До момента няма отказ от лечебни заведения за въвеждането на системата. Общо 100 болници са получили устройствата, а още 35 лечебни заведения са заявили желание да се снабдят с такива.

"Това е цифров код. Няма как да се злоупотреби с данните на пациентите. Явно много хора гледат "От местопрестъплението", каза пред журналисти зам.-министърът.

„Ако лице постъпи в Спешните кабинети и не е регистриран, няма да му се отказва лечение. Чрез тази система много лесно всеки пациент ще се информира какви разходи са направени по лечението му. Така ще се спре и практиката, чрез лични карти да се регистрира престой и да се източва касата. При проверка в една от болниците в страната бяха намерени десетки лични карти. Тече проверка по случая в момента. Така тази практика ще се спре”, увери Шарков.

От Здравната каза съобщиха, че разходите които са направени за вграждане на системата е на обща стойност от 400 хиляди лева.Очаква се официално системата да заработи на 1 октомври.