Ситуацията на Летище Пловдив от ден на ден става по-зле, като дружеството е на ръба на колапса, научи TrafficNews.bg от свой източници на аеропорта.  В общи линии положението там прилича все повече на това, в което бе цяла България през 1997 – година – мизерия и неяснота дали летището ще отвори врати утре.

Служителите, които са в пълно неведение за случващото се на пловдивския аеропорт, биват принуждавани да карат нечовешки сменни режими, които грубо нарушават Кодекса на труда. След няколко 12-часови смени, те отиват за редовни такива, което на практика ги връща на работното им място няколко часа, след като са си тръгнали.

Финансите на държавното дружество пък са изцяло оглозгани. Положението е толкова зле, че дори работници се опитват да направят от няколко флага поне един, за да има някакво  знаме на летището.

„В момента на пистата е като в бананова република. Пътниците, които кацат не знаят къде са. На пилоните няма нито знаме на България, нито на ЕС. Все едно идват в летище край Могадишу”, коментира служител на аеропорта.

Редица важни уреди на летището не работят, а в стремежа си ръководството да изкара някои лев, дори са накарали митничарите да сложат нови бандероли на бутилки с алкохол, които „отлежават”  над 10 години в складовете.  

„Положението е страшно! Такава анархия никога не съм виждала. Ръководителите идват по 1-2 дена в седмицата. Половината служители са в болнични или неплатен отпуск, чакайки с надежда, че с идването на концесионера нещо ще се промени. Какво се случва с тази концесия обаче… никой не казва и дума!”, разкрива други служител, пожелал анонимност.

TrafficNews.bg научи още, че 11 служители, които са били освободени от работа от директора Владимир Щърбанов и дясната му ръка Илия Драгиев, са били върнати на служба от Районния съд. Скоро предстои и решението на Окръжния съд по казуса. Въпреки това директорите продължават да назначават нови хора и то на доста атрактивни позиции.

Скоро се очаква и развитие по казуса с бившия синдикален лидер Илия Драгиев, който е обвинен в сексуален и психическитормоз над бивша служителка на Летище Пловдив.

Друг фрапиращ казус бе, когато Владимир Щърбанов наложи дисциплинарно наказание на служителка, която качила във фейсбук профила си снимки от учение на паркинга на аеропорта. 

TrafficNews.bg