Чужденците, посещаващи България, са впечатлени, че на фона на общия стандарт на живот, броят на луксозните автомобили е доста висок. Това е ясно изразено в големите градове през всички сезони, на морето през лятото и в зимните курорти през зимата.

Резонният въпрос е колко всъщност луксозни автомобили има в България. Потърсихме отговорите в регистрите на КАТ, които съвсем от скоро са публични. Разбира се, в тях присъстват само тези коли, които са регистрирани в страната, а честа практика е подобни возила да са с номера от чужбина, съобщава Дневник.

Ако приемем, че "Ролс-Ройс" е автомобилът, който в най-пълна степен символизира лукса, то можем да отбележим, че в страната са регистрирани 53 коли от марката. Сред тях е еднакъв броя на моделите, произведени в последните 10 години и тези на над 20 - по 24.

От данните на КАТ става ясно също, че в страната са регистрирани 83 коли "Ферари". 14 от тях са нови (до пет години), колкото са и тези с ретро стойност (над 20 години). 34 пък са произведени от 2007 година насам.

Друг популярен производител на спортни автомобили - "Ламборгини", присъства в България със 74 коли. Десет от тях са от излезлите през последните пет години модели, 16 са на възраст до 10 години и 43 са до 15 годишни.

Луксозната марка на "Фолксваген" "Бентли присъства в регистрите със 169 коли, като 33 са производство след 2012 година. Култовият електромобил "Тесла" пък е притежание на 31 българи. Любопитен момент, че нито една от изброените до тук марки официално не е представена в България, като единствено за "Ролс-Ройс" съдействие може да се търси от дилърите на БМВ.

Поршета под път и над път

Почитателите на "Мазерати" са 169, а интересен факт е, че поне според КАТ, в България коли от марката "Астън Мартин" няма, въпреки че и такива се мяркат по пътищата в страната.

На фона на бутиковите бройки, реализирани от марките изброени до тук, то "Порше", с реализираните 2785 коли си е направо масов луксозен автомобил. Обсяснението се крие от една страна в това, че брандът присъства официално в страната, а от друга - гамата от модели е много широка и включва спортни коли, лимузина и SUV. 543 от поршетата са на възраст до 5 години, а 911 са на до 10 години.

Близо като присъствие до "Порше" са луксозните марки "Мини" (2997), "Лексус" (2461) и "Ягуар" (2258). Един от най-новите брандове, с официално присъствие в България - "Инфинити" се притежава от 1414 души.

"Мерцедес" е най-популярен сред луксозните

Данните на КАТ, които са актуални към средата на този месец, посочват, че най-популярната премиум марка в България е "Мерцедес", радваща почти 297 хиляди шофьори. 7806 от колите са съвсем новички, а над 210 хиляди са на 15 и повече години.

Вдъхновени от технологиите на "Ауди" са 178 038 собственици у нас. Едва 4028 обаче карат нови коли от марката. Притежателите на аудита на по над 15 години са 134.5 хиляди.

Радостта от шофирането на БМВ в България споделят 158 625 души. 5246 от тях се радват на произведени през последните до 5 години модели, докато 105.5 хиляди от колите са на 15 и повече години.

В регистрите на КАТ фигурират още 40 633 коли "Волво" и почти 15 хиляди "Ленд Роувър" и "Рейндж Роувър".

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg