На 27 юли православните християни по цял свят почитат свети Пантелеймон, известен в народния фолклор като Пантелей Пътника. Смята се, че днешният ден е много подходящ за пътуване. На този ден имен ден празнуват: Милчо, Милчена, Милен, Милена, Милетин, Милица, Мирена, Милина, Миленко, Добри, Добрин, Добриян, Добра, Добрина, Добринка, Добрияна, Пантелей, Панчо, Панто, Панка.

Свети Пантелеймон е бил ученик на популярния в миналото лекар Ефросин.Пантелеймон също е бил лечител и е служил при император Максимиан. По заповед на императора Пантелеймон е бил съсечен, защото се е отклонил от езическите вярвания. Тогава вместо от тялото му да потече кръв, потекло мляко.

Част от мощите на светеца се пазят в светогорския руски манастир Св. Пантелеймон. Понеже светецът е бил лекар, във всички манастири, които са носели неговото име през IX век, са изградени медицински школи и болници.

В народния фолклор Свети Пантелеймон се нарича Пантелей Пътника и в различните краища на България празникът се отбелязва с различни обредни действия.

Обреди и традиции

Народът ни нарича този празник Пантелей пътник и Воден Пантелей.

Названието Пантелей пътник идва от наблюдението, че на този ден прелетните птици започват да се събират на ята и да се готвят за дълъг път.

Воден Пантелей е свързан с поверието, че светецът св. Пантелеймон, на когото е наречен празникът, е господар на силните поройни дъждове и наводненията.

Слепи и болни посещават лековити извори и обричат курбани за здраве.

Поверия

Жените не трябва да подхващат никаква работа на този ден, защото в противен случай ще се случат лоши работи и някой от семейството ще се разболее.

TrafficNews.bg