Арестуваният асеновградски бизнесмен Димитър Басамаков, който преди три дни се опита да убие полицай, бил маниак на тема оръжие, научи TrafficNews.bg. Басамаков-младши, който е наследник на един от най-изявените номенклатурчици в областта, стана главен герой в истински екшън в събота.

Бизнесменът извадил нож и стрелял по служители на реда. Униформените отишли в дома му по сигнал на негови близки, че Басамаков не е в добро психическо състояние. Имал параноя, че някой го преследва и иска да го убие. Според запознати мъжът злоупотребявал и с упойващи вещества. 

Басамаков обаче не се предал доброволно, а оказал яростна съпротива. Впоследствие се оказало, че той е стрелял по полицаите с Макаров със заличени номера. Открити са и два пълнителя с по 7 патрона във всеки. Полицейският служител, по когото е стреляно, не е пострадал.

При извършено в дома на Басамаков претърсване са намерени и иззети над 70 бойни патрона, арбалет и харпун, а също канабис и бял прах, който вероятно е наркотик. 

50-годишният мъж е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, а утре прокуратурата ще поиска да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Наказанието, което предвижда закона за това престъпление, е от 20 до 30 г. лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Според кореняци асеновградчани е било въпрос на време Димитър Басамаков да направи някое тежко престъпление или да бъде арестуван. "Той все още си мисли, че живее във времената на мутрите и се опитва да се държи като такъв", коментират местните. 

Бизнесменът се движел с огромен джип "Нисан Патфайндър". Той е маниак ловец, но от миналата година не може да практикува този спорт, тъй като по нареждане на прокуратурата всичките му оръжия са конфискувани. Басамаков е притежавал една от най- богатите колекции ловно оръжие в региона. Също така притежава много трофеи. 

Димитър е син на Захари Басамаков, който по времето на социализма е създал и управлявал Завода за пластмаси в града. След промените партийният активист прави фирми с паралелна дейност, а синът му живее като наследник на кралска фамилия. 

Басамаков-младши е женен, имам двама близнаци. 

TrafficNews.bg