"Общината в качеството си на възложител по договора не е защитила интереса на пловдивчани като неправомерно е разплатила сума по-голяма от 8 милиона лева и едновременно с това се е лишила възможността да иска неустойка в размер на над 81 хиляди лева на ден, както е по договор". Това съобщи на извънредна пресконференция в Пловдив лидерът на ДСБ-Пловдив Йордан Иванов.

От партията поискаха кметът на Пловдив Иван Тотев да отговори кой ще понесе отговорност за проваления Транспортен проект. 

Иванов уточни, че от сайта на АОП се вижда, че на 28 януари 2016 година общината е публикувала информация, че договора за изграждане, внедряване и поддръжка на система за управление на градския транспорт е изпълнен в срок и в пълен обем, всички суми са разплатени, не се дължат суми и не са платени неустойки.

„След като системата за управление на градския транспорт не работи и за това местната управа имаше до момента 5 извинения - НАП, шофьорите, които саботират продажбата на билети, софтуерен проблем, токов удар и т.н е крайно време Тотев да си изкара главата от пясъка и да спре да занимава пловдивчани с виновни експерти и да каже кой ще понесе отговорност за пълния провал на проекта", заяви още новият лидер на ДСБ-Пловдив.

"Проблемът е сериозен и не е изключено да става въпрос за корупционна схема и раздаване на комисионни. Дадени са много пари, а работата не е свършена. Ако кметът Тотев не реагира своевременно и адекватно, ние сме в готовност да предприемем действия на национално ниво чрез нашите народни представители и да сезираме ОЛАФ чрез нашия евродепутат", заяви народният представител Атанас Атанасов.

От ДСБ излязоха и с декларация. Публикуваме я без редакторска намеса:

Във връзка с провала на транспортния проект в гр. Пловдив, който още не е завършен, и използвайки публични данни, ние от ДСБ Пловдив констатираме, че община Пловдив е действала напълно безотговорно при изпълнението на проекта. Общината, в качеството й на Възложител по договора за изграждане, внедряване и поддръжка на система за управление на градския транспорт, не е защитила обществения интерес на пловдивчани, като неправомерно е разплатила 8 154 192. 50 лв. и едновременно с това си е вързала ръцете като е приела работата на изпълнителя, в резултат на което не е потърсила неустойка от фирмата изпълнител на стойност 81 541 лв. на ден за забавата на изпълнението на проекта.

Първи проблем: Общината е направила окончателно плащане на фирмата изпълнител на стойност 8 154 192.50 лв., при условие, че по реда на сключения договор то следва да се извършва след "окончателно въвеждане на всички системи в експлоатация, провеждане на обучения........" (чл. 9 от договора). В допълнение на това, окончателното плащане по реда на договора следва да бъде реализирано след двустранно подписан приемо-предавателен протокол и след представяне на фактура оригинал. От наличните публични данни, става ясно, че общината е разплатила тези средства, което недвусмислено означава, че общината официално е приела работата на Изпълнителя за свършена към края на 2015 г. А днес, в средата на 2016 г., проектът още не е пуснат в експлоатация.

Втори проблем: От наличните данни в сайта на АОП се вижда, че договорът с фирмата е приключил на 31.12.2015 г. Общината от своя страна е имала право да претендира за неустойка за забавата на фирмата изпълнител в размер на 81541 лв.  на ден (0.5% на ден от стойността на целия договор – чл. 31 от договора). Общата сума, която общината е можела да поиска  като неустойка за забавеното изпълнение от страна на фирмата, е 4 892 515 лв., която е 30% от стойността на договора. Но с приемането на работата за свършена, общината сама си е вързала ръцете и няма възможност към момента да предяви такава претенция.

Трети проблем: От сайта на АОП се вижда, че Община Пловдив на 28.01.2016 г. е изпратила към АОП информация за изпълнението на договора за изграждане, внедряване и поддръжка на система за управление на градския транспорт, където е упоменала, че договорът е изпълнен в срок, е изпълнен в пълен обем, всички суми са разплатени и във връзка с изпълнение на договора не се дължат суми и не са платени неустойки. А към ден днешен, системата за управление на градския транспорт не функционира. 

Ние от ДСБ Пловдив питаме ръководството на община Пловдив: 

  1. Защо община Пловдив е извършила окончателно плащане, след като проектът не е бил завършен? Кой е разписал приемо-предавателния протокол, кой е приел цялата работа за свършена в края на 2015 г., след като юли месец на 2016 г. системата още не функционира и кой ще понесе отговорност за това деяние?
  2. Вързала ли си е ръцете община Пловдив като е приела цялата работа на фирмата изпълнител и не е претендирала неустойки на стойност 81 541 лв. на ден?
  3. Излъгала ли е община Пловдив Агенцията за Обществени Поръчки с информацията, че договорът е изпълнен в пълен обем и в срок? 

ДСБ – Пловдив призовава ръководството на община Пловдив да поеме отговорност и да спре да занимава пловдивчани с уволнението на някакви експерти във фирмата изпълнител. Първа задача на общината следва да бъде предявяването на претенция, ако се налага и по съдебен ред, и да защити в максимална степен парите на пловдивчани! 

Ако кметът Тотев не реагира своевременно и адекватно, ние сме в готовност да предприемем действия на национално ниво чрез нашите народни представители. 

Ръководството на ПП ДСБ Пловдив