Пенсионери от Пловдив са в шок, след като станаха жертва на телефонна измама за рекордна сума. 81-годишният мъж и 74-годишната жена бяха преметнати с цели 30 хиляди лева. Техният син заяви, че за него измамниците, които мамят пенсионери, "не са хора". Той призова всеки, който получи съмнително обаждане за пострадал близък, първо да отдели 10-15 минути и да се обади на посочения близък, а не да дава пари на непознати.

Рекордният удар ало-измамниците направили след няколко поредни обаждания. Първо казали на възрастните хора, че синът им е в болница със свински грип и спешно се нуждае от скъпа инжекция. Казали им в коя болница да отидат и кой лекар да търсят. 81-годишният пенсионер взел 1000 лева и тръгнал да помага на сина си.

Докато го нямало, бабата получила обаждане от жена, която заявила, че в тежко състояние и в болница са не само синът, но и снахата на пенсионерите. Измамничката казала, че ще изпрати служителка на Здравната каса. 74-годишната жена трябвало да й даде всички пари, които има. Тя така и направила - първо събрала 7 000 лева. "Служителката на Здравната каса", която била с бяла тениска и кестенява коса, дошла и ги взела. После дошла повторно за втори "транш" - този път пенсионерката й дала абсолютно всички семейни спестявания, с което общата сума достигнала 30 хиляди лева.

През това време мъжът се върнал, защото в болницата се оказало, че такъв лекар няма. Двамата пенсионери получили обаждане, което този път било от "полицията". Мнимите униформени заявили, че са открили парите им, става дума за измама и около 18 часа патрулен автомобил ще дойде до адреса, за да върне сумата. Обаждането обаче дошло без възрастните хора да са се обаждали на 112.

Най-вероятно целта на измамниците е била да заблудят семейството, за да не позвънят пенсионерите на 112 или някой близък. Така измамниците спечелили време, за да покрият следите си.

Разказa на сина на потърпевшите вижте във видеото:

Още от ТРАФИК ТВ гледайте ТУК

TrafficNews.bg