По-малко от две години след създаването си, TrafficNews.bg e една от най-популярните медии в Пловдив. Сайтът е платформа, от която пловдивчани получават бърза, актуална и достоверна информация за случващото се в града. С независимата си позиция по различни теми, без политически протекции, медията спечели доверието на читателите. А сред тях са най-активната част на гражданите на Пловдив. Аудиторията ни е с изключително широки възрастови граници - от 15 до 55 години.

Очевидно количествените натрупвания водят до качествени изменения и затова от днес към екипа на TrafficNews.bg се присъединява известният столичен журналист Руслан Йорданов. Той е магистър по журналистика от ФЖМК на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В продължение на години бе едно от водещите пера на вестник „Стандарт”, където пишеше по обществени, политически, религиозни и екологични теми. Носител на наградата „Черноризец Храбър” за най-добър репортер за 2010 година, автор е на серия журналистически разследвания. Работил е също във вестник "Пари", "168 часа", "Класа" и списание "Тема". 

Той избра TrafficNews.bg, за да реализираме заедно един изключително амбициозен проект за нова платформа за изкуство, култура, история-място, на което пловдивчани ще видят любимия си град от един по-различен ъгъл, а туристите ще открият най-интересните събития и локации под тепетата.

Разбира се, той ще продължи  да работи по скандални теми и разследвания, но вече с пловдивски адрес. 

Защо един столичен журналист смени жълтите павета с града на седемте тепета?  Този път Руслан Йорданов излизе от обичайната си роля на интервюиращ, за да отговори на въпросите на TrafficNews.bg 

 - Обикновено миграцията е в обратна посока  - от Пловдив към столицата.  Защо решихте да направите този  експеримент – да се преместите от София в Пловдив, за правите  сайт за култура?

- На приятелите обяснявам, че от "некултурната" се пренасям в културната столица на България и Европа. Извън шегата, няколко са причините за моето преселение. Достатъчно, четиридесет и кусур години си поживях в София. Наситил съм се на града и взе да ми омръзва. Второ, Пловдив винаги ме е омайвал, и то далеч не само с културно-историческите и архитектурните си съкровища. Няма нормално развит умствено и емоционално гражданин на републиката, който да не се е разхождал из Стария град и да не се е прехласвал по хубостите му.

Отделно имам доста приятели пловдивчани и ми е правило впечатление, че всички те са одухотворени, артистични и изтънчени хора, с които е интересно и вълнуващо да се общува. Всеки път като си тръгвах от Пловдив, ми се късаше сърцето. Затова реших, че животът е твърде кратък, за да не поживее човек под тепетата. Самият аз досега нямах нищо общо с Пловдив, освен че бях съкрушен от неговия чар. С нетърпение влизам във филма "Пловдивчани в повече".

Последната причина е, че през последните години и особено след назначаването му за културна столица на Европа, градът претърпява бурен ренесанс. Забелязах, че не само културната сцена се разгръща мощно, не само, че стотици хиляди туристи от цял свят са се втурнали насам, но и местната икономика е в разцвет. След известен период на упадък, Пловдив започва да връща блясъка на хилядолетната си слава. Прецених, че мога да стана скромен хроникьор на възраждането на града и постиженията на неговите жители. Написах концепция за създаване на електронно издание, посветено предимно на духовността и културата, но също и отразяващо възходящите обществени и икономически процеси.

- Дълъг ли е пътя от написването на концепция до създаването на една медия?

- Нямаше видими знаци, но през цялото време бях сигурен, че отнякъде ще се появят пловдивчани, които да ми подадат ръка, и заедно да осъществим проекта. Чудото се случи- един ден се срeщнах с хората, които правят TrafficNews.bg. Оказа се, че от известно време те също работят по концепция за подобен сайт. Установихме, че вижданията ни съвпаднаха напълно. Разбрах, че мечтата ми е на път да се сбъдне. Радвам се, че ще работя с един млад и очевидно много амбициозен екип. Редколегията за кратко време успя да превърне TrafficNews.bg в най-четения пловдивски сайт, а успехите им се задават на хоризонта.

Електронното издание се разработва от дизайнера Васил Зааралиев и се хващам на бас, че бъдещата, посветена на Пловдив, медия ще бъде уникална за България по своите функционалност и дизайн. Нагърбвам се с тежката задача да напълня с достойно съдържание това програмистко бижу.       

- С какво вашият сайт ще се различава от десетките други  в Пловдив?

-Пловдив винаги си е бил културна столица, просто сега го съобщиха официално на континентално равнище. И за своите величави мащаби поначало сега разполага с твърде малък брой медии - печатни, радио, телевизионни и електронни. Освен това през последните десетилетия огромната част от информационните и медийни ресурси в страната се концентрираха в София, което доведе до множество беди и изкривявания. Стотици добри пловдивски журналисти също отдавна работят и живеят в София. Обективно съществува огромна пазарна ниша и сред публиката - градската, националната и световната, е налице вопиюща потребност от информация и четива за забележителните събития в Пловдив.

Има и още една особеност - медиите у нас непрекъснато са вторачени в катастрофалните и негативните теми, не им остава време за по-нормалните и ведри неща от живота. Наблягаме на прекалено на престъпленията и мрачните сценарии, насочили сме прожекторите предимно към героите на подземния свят и евтините звезди на скандала.

Бъдещият ни проект гледа в съвсем различна посока. Ще се стараем да показваме и описваме красотата и величието на човешкия дух. Ще си позволим да засегнем мечтите, надеждите, съзидателните усилия, успехите, делниците и празниците на пловдивчани.  Ще отразяваме приоритетно събитията, които оформят, каляват,  вдъхновяват и водят през вековете пловдивския дух.

Започваме серия от интервюта и очерци с видните творци, общественици, политически и стопански дейци, лекари, учители, духовни водачи и т.н. Изданието има намерението да върне на терен и качествената журналистика в нейните позабравени вече жанрове, като репортаж и очерк. Важна особеност на сайта ще бъде отсъствието на каквито и да било негативни новини, „шокове“ и „бомби“, интриги, клюки, лични нападки или жълтории. Считам, че е време да обърнем внимание на светлата страна на човека, а от тази перспектива пловдивчаните са неизчерпаем материал и източник за вдъхновение за всеки правилно ориентиран репортер.

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg