Известният наркодилър Димитър Желязков, по-познат като Митьо Очите, е прострелян тази вечер в курорта Слънчев бряг, научи TrafficNews.bg. Около 21:30 ч. шестима души слезли от 2 коли и нахлули в заведението на пловдивски бизнесмен, което се намира на крайбрежната алея в курорта.

В ресторанта е бил Митьо Очите със свой приближен. Нападателите са открили огън и са го простреляли на няколко места. Линейка е откарала бизнесмена към болницата в Бургас. Към момента няма данни за състоянието му.

Трима души са приети в болницата и им се извършват се прегледи, съобщава 24 часа. По първоначални данни са с огнестрелни рани. Към 22 часа пред болницата са пристигнали спецчасти на полицията, които са блокирали Спешното отделение. Отпред има над 20 души от обкръжението на Желязков. На мястото са и всички от семейството на Митьо Очите, които очакват информация от лекарите за състоянието му.

Кой е Митьо Очите?

Димитър Желязков е роден през 1972 г. в Несебър. Води се собственик на няколко фирми. Името му обаче се свързва с престъпна дейност - търговия с наркотици и контрол над проститутки. Кариерата му започва като охранител, свързан с групировката ВИС.

Въоръжен грабеж дава началото на криминалната му кариера, когато Очите е едва на 23 години. Няколко пъти е издирван от полицията заради наркотици и отвличане и малтретиране. През 1997 г. името на Желязков е замесено и в атентат срещу кмета на Несебър Живко Георгиев. Тогава се появява информация, че Митьо Очите е заплашвал свидетелка, за да не дава тя показания по делото.

Желязков е следствен за въоръжен грабеж в Хасково и за отвличане и побой. Обвинен е за грабеж, незаконно притежаване на оръжие и хулиганство. През ноември 2006 г. по разпореждане на Районната прокуратура в Несебър е задържан за 72 часа в следствен арест. Срещу него е повдигнато обвинение за престъпление от общ характер, защото Желязков заплашвал и ударил управителка на заведение. Мярката се променя няколко пъти - от постоянен арест през домашен арест до гаранция 2000 лв.

Преди това е арестуван за сбиване, въоръжен грабеж, когато е съден за незаконно притежаване на оръжие и други. Неколкратните задържания се проточват години наред.

При друг атентат срещу Димитър Желязков - на 9 ноември 2001 г. в Несебър - загинаха съпругата му Тянка, брат й Славчо и бодигардът Николай Бъчваров. Според една от версиите атентатът е поръчан от столичния отговорник за наркотиците в СИК Евгени Стефанов-Женята, който няколко години по-късно бе разстрелян пред софийски фитнесклуб.

Има загинал при стрелбата - четете ТУК

TrafficNews.bg