32-годишен пловдивчанин, измамил собственик на заложна къща, е привлечен като обвиняем от  Районна прокуратура-Пловдив и е задържан под домашен арест.  Той е обвинен за измама с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 130 000 лева и още куп други сделки.

Всичко започнало на  12 март 2015 година, когато  обвиняемият  Раиф посетил заложна къща, собственост на С.П, за да заложи четири автомобилни джанти. Двамата постигнали съгласие за цената. Докато разговаряли, собственикът на заложната къща останал с впечатление, че Раиф  е заможен човек, който имал познанства с високопоставени хора.

На 14 март 2015 г.  Раиф  се срещнал отново със С.П. и го заблудил, че щял да има големи проблеми с полицията, тъй като нямал необходимите документи за дейността на заложната къща. Твърдял също, че предишният собственик щял да го вкара в затвора. Мъжът повярвал на обвиняемия, защото нямал голям опит в този бизнес. Раиф го  убедил да замине за чужбина, като му обещал, че щял да направи така, че нещата около него да се подредят, защото имал връзки и пари. С.П. се съгласил и дал пълномощно на обвиняемия да се разпорежда със заложната къща и имуществото му. Обвиняемият казал на своята жертва, че документът му е нужен, защото ако се стигне до конфискуване на имуществото му, щял да го прехвърля на трети лица.

Пострадалият заминал за Англия с билет, купен от обвиняемия. Докато бил в чужбина, двамата говорили няколко пъти по телефона. Раиф  убеждавал С.П., че трябвало да остане в Англия, защото в България бил обявен за издирване. През това време той подготвил документите за прехвърляне на апартамент на бул. „Цар Борис III Обединител" в Пловдив, чийто собственик бил С.П.

На 23 март 2015 г. заедно с брокер по недвижими имоти  отишли при нотариус в Пловдив. Там Раиф показал даденото пълномощно и апартаментът бил прехвърлен на неговата баба, която той довел при нотариуса.  На същата дата по сметка  на С.П. от сметка на бабата на обвиняемия били преведени 60 000 лева за покупко-продажба на имота, които Раиф изтеглил. Посочената сума задържал за себе си, като не я предоставил на С.П. По делото е била назначена стоково-оценъчна експертиза,  която установила, че пазарната стойност на апартамента е 130 000 лева. 

На 19 март 2015 г.Раиф., пак с пълномощно, успял да убеди притежател на автомобил „БМВ 318И" да прехвърли собствеността на роднина на съпругата му, след като знаел, че колата била платена и използвана от С.П. Според оценъчната експертиза пазарната стойност на автомобила е 4290 лева.

На 30 март 2015 г. С.П. се върнал от Англия. Обвиняемият обяснил, че докато бил в чужбина, бил прехвърлил апартамента му и се налагало С.П. да пренощува в бунгало до Пловдив. На следващия ден С.П. посетил заложната къща, установил липси на предадени в залог вещи, оттеглил пълномощните си и подал сигнал в полицията.

Разпитан в хода на досъдебното производство, Раиф не се е признал за виновен. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „домашен арест".

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg