Още един герой от пловдивския ъндърграунд изскочи в делото за убийството на митничаря Георги Дребчев. След  като последното дело бе прекъснато заради сигнал за бомба, днес пред съда за втори път застана Иван Шиеков - един от основните свидетели в процеса срещу обвинения за убийството Божидар Атанасов. Всъщност той бе арестуван заедно с Атанасов през юни 2014 и също бе обвиняем, но в последствие статутът му рязко бе променен от обвиняем в свидетел.  В продължение на няколко часа Шиеков разказваше за връзките си с Божидар Атанасов и за фаталната вечер, в която е извършено престъплението. Шиеков твърди, че е бил зад волана на автомобила, с който Божидар е стигнал до блок 131 в  ЖР“Тракия“, където живеел митничаря Дребчев, но докато Атанасов отишъл да свърши работата, той ... заспал. 

„Заковах го! Тръгвай бързо!“ наредил Атанасов на Шиеков, качвайки се в автомобила му преди 17 години. Свидетелят твърди, че минути преди това видял дръжката на пистолет да стърчи от панталона на приятеля си.  По-късно прочел във вестниците за убийството, решил че може да има някаква връзка, но тъй като „не бил сигурен в нищо“ не отишъл да съобщи за подозренията си в полицията.  Обясненията на Шиеков станаха още по – абсурдни по отношение на оръжейния арсенал открит в дома на родителите му в Овощарския институт през 2000-та година. Той заяви, че саковете , в които имало пушки, автомати, пистолети и взривни материали му били оставени за съхранение от Божидар Атанасов. Когато обаче полицаите ги открили,  Шиеков „проявил доблест и мъжество“ и поел вината върху себе си. „Значи поехте вината и лежахте 8 години заради престъпление, извършено от друг човек?! И то човек, с когото не сте имало особено близки отношения?“ изрази недоумение адвокатът на Атанасов- Розалина Апостолова.  Шиеков каза, че тогава така бил преценил, но в последствие решил да признае всичко, за да не го съдят за убийство, което той не бил извършил.  

Между обвинението и защитата няколко пъти прехвърчаха искри, които съдия Христо Симитчиев тушира. Божидар Атанасов също се възползва от възможността да задава въпроси и се опита да притисне свидетеля.  Коментирани бяха отношенията на Шиеков със стари разбойници от Кючук Париж, които обаче вече били покойници. Също така стана ясно, че Шиеков е бил поканен да работи в охранителната фирма, която Ангел Личканов  е щял да прави, но той отказал.  „Божо и Личкана бяха големи приятели.  Той като излезе от затвора първо отиде при Ангел да го види, а след това се прибра при майка си!“  обясни Шиеков. Също така каза, че на някакъв банкет като попитали Божидар какво работи, той заявил, че е "килър".  Самата информация обаче се оказа "втора ръка". 

Процесът продължава утре с разпит на анонимните свидетели, които всъщност всички участници в делото знаят кои са. Според сина на Атанасов това са рокерът Малено и Славчо Полицията. Те ще бъдат разпитани в полицията, а след това показанията им ще бъдат прочетени в съдебна зала.   Според обвиняемите двамата са сключили сделка с полицията и са свидетелствали срещу Атанасов, за да спасят собствените си кожи. 

Какво се случи на по-рано в съдебната зала четете ТУК!

TNS.bg