18-годишният Тодор Йорданов се е задушил, защото си е глътнал езика. Това сочат резултатите от аутопсията. Те още не са обявени, защото имало известни разногласия между лекарите, съобщава в. научи 24 часа. Възможно е да е получил и инфаркт вследствие на побоя.

На двамата братя - Десислав и Иван, които нападнали момчето във Враца са повдигнати обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост.

TNS.bg припомня, че по тялото и главата на 18-годишния Тодор имало 28 охлузвания. Това са установили патоанатомите. Доказано е, че младежът е носил бокс със себе си, приятелката му е потвърдила това пред съдия. Част от нараняванията по ръцете му сочат, че е бил с бокс в дясната ръка. От свидетелите се знае, че след нападението той е пуснал бокса на земята и друго момче - негов приятел, го е взел, прибрал го е в джоба си и след това го изхвърлил на 15-20 метра от мястото на инцидента. Въпреки огледите обаче предметът не е намерен.

„Днес Окръжна прокуратура - Враца привлече като обвиняеми двамата братя за това, че в съизвършителство помежду си по непредпазливост са причинили смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов, вследствие на умишлено причинена лека телесна повреда“, се казва в официалното съобщение на държавното обвинение.

Наказанието е до 5 години лишаване от свобода.

Нападателите са задържани от прокурора за срок до 72 часа и предстои внасяне на искане в Окръжен съд – Враца за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

От прокуратурата официално съобщиха, че металният бокс, който беше видян от очевидци, е бил изваден от Тодор. Те обаче са категорични, че спорът е възникнал във връзка със спазването правилата за движение по пътищата. Спорът прераснал в причиняване на побой на 18-годишния Теодор от двамата братя, които му нанесли множество удари с ръце. В резултат на това момчето по-късно починало, се казва в прессъобщението на прокуратурата.

Десетки хора се събраха на площада между полицията и съда във Враца. Сред тях бяха много приятели на младежа, които не можеха да скрият сълзите си. Родителите му не могат да си позволят адвокат, затова ще получат съдействието на общината.

В същото време убийците на Тодор получиха домашен арест - подробностите - ТУК

Ето и как да окажем първа помощ на човек, който си е глътнал езика: 

Често чуваме хората да употребяват този израз в новините, в разкази, във филми… „глътна си езика” и ... Какво означава това и защо е толкова опасно и може да доведе до смърт? Може ли нещо или някой да промени фаталния изход?

Когато човек изпадне в безсъзнание, мускулите се отпускат и той не може да реагира на шум, дразнение и болка. Не може да се премести, ако не му е удобно и не може да каже, ако нещо го боли.

Езикът е мускулест орган, който също се отпуска в състояние на безсъзнание. Тогава, ако човек лежи на гръб, коренът на езика пропада назад в гърлото и запушва дихателната тръба. Човекът е безпомощен и не може да се защити или да даде знак, че нещо не е наред. Оставайки в това положение със запушени дихателни пътища, след 3 минути без кислород в мозъка започват да настъпват трайни увреждания и скоро след това човекът загива.

Кой е той? Случаен минувач… нечие дете, майка, любим, брат…

Дори в най-цивилизованите общества в света, където системата на спешната помощ е развита почти до съвършенство, хората отдавна са осъзнали, че без намесата на свидетелите на инцидента, при животозастрашаващи състояния битката често би била загубена.

В съвременна Европа, в най-развитите системи за оказване на спешна помощ средното време за пристигане на линейка на мястото на инцидента е от порядъка на 5-8 мин.

Само след 3 мин. без кислород клетките в човешкия организъм започват да загиват!

Ами аз просто минавам… по-добре да не пипам… има си лекари за тая работа…

Ако свидетел на инцидента реагира веднага като освободи дихателните пътища на пострадалия, той има шанс да дочака линейката и да оцелее.

Съвременните насоки за оказване на първа помощ в такава ситуация дават прости указания за действие. Те не изискват медицинска подготовка и могат лесно да бъдат приложени от всеки, дори от дете. Необходимо е само няколкочасово практическо обучение.

Първа помощ при безсъзнание

След като се увериш, че за теб няма опасност на мястото на инцидента, приближи се до пострадалия и коленичи до него.

Разтърси го внимателно за раменете и му извикай високо и ясно „Чуваш ли ме? Какво стана?”.

Ако той не реагира, това означава, че е в безсъзнание и ако лежи на гръб е в опасност за живота. Необходимо е да поставиш едната си ръка на челото му и да отведеш главата назад, а с два пръста на другата си ръка да повдигнеш брадичката му нагоре. В това положение, коренът на езика се опъва и освобождава дихателните пътища, така че да може да преминава въздух и пострадалия да диша спонтанно.

Не бъркай в устата му, освен ако не виждаш предмет, храна или друго, което може да причини задушаване. Не се опитвай да издърпаш езика навън. Отвеждането на главата и повдигането на брадичката е безопасен и достатъчно ефективен метод за освобождаване на дихателните пътища.

Без да отпускаш главата му, наведи се и провери дали пострадалия диша.

Ако диша нормално, но все още е в безсъзнание, за да поддържаш положението с отворени дихателни пътища, може да го обърнеш настрани в стабилно положение и с отведена назад глава.

Не забравяй да извикаш линейка на тел. 112 и докато тя дойде, периодично проверявай дали пострадалият все още диша.

Просто е. Но често простите действия правят чудеса. Могат и да спасят живот. Не се изисква нечовешки героизъм или диплома от университет. Може би само чувство за отговорност и мъничко смелост. Да се подготвиш и да не се поколебаеш да използваш уменията си в критичен момент.

Новините от деня на ТРАФИК ТВ - вижте тук:

TNS.bg