Полицията в Република България е държавна институция, която осъществява дейността си в служба на обществото. Тя защитава живота и имуществото на гражданите, опазва обществения ред и противодейства на престъпността при стриктно спазване на закона, зачитане на основните права и свободи на гражданите и утвърждаване принципите на правовата държава. В своята ежедневна дейност полицията се стреми да въведе професионални стандарти и практики, утвърдени на европейско и световно равнище, да отговори на очакванията на хората и да изгради положителен обществен образ.

Това е записано в Етичния кодекс на служителите на МВР.  Днес обаче Главният прокурор Сотир Цацаров  заяви, че пловдивската полиция  е разпънала чадър над водача, прегазил пешеходец на зебра преди няколко дни.  

„Уведомяването на прокуратурата за настъпилото произшествие не е извършено от органите на МВР, а от репортаж на Нова телевизия. За случая не е бил уведомен нито дежурният прокурор, нито административният ръководител на Окръжна прокуратура – Пловдив. Извършителят на ПТП - 24-годишният Милан Дивеков – не е задържан за 24 часа по реда на ЗМВР, въпреки че самоличността му е била установена. Алкохолната проба от дрегер е била отрицателна, но Дивеков не е тестван на място, нито му е направен тест за наличие на упойващи вещества в кръвта.

Той е призован устно от разследващия полицай за свидетел на следващия ден. На 13.08.2015 г. Милан Дивеков е разпитан като свидетел, въпреки дадените указания от прокурор. Последвало е повдигане на обвинение и задържането му до 72 часа по прокурорско постановление по реда на НПК."

За всички тези нарушения TrafficNews.bg  съобщи още в неделя, включително и за това че наблюдаващият прокурор е отстранил дознателя , работещ по случая.  И  тъй като  промяната на мярката за неотклонение от арест  в „домашен арест“  предизвика изключително бурна реакция в обществото,  репортер на TrafficNews.bg  реши да се запознае с досието на „пътния хулиган“.  Още по време на  делото за мярката стана ясно, че Дивеков има многобройни пътни нарушения.  На редакционната поща получихме и сигнал, че книжката на младият водач е трябвало да бъде отнета още преди месеца заради драстично пътно нарушение. Това беше поводът и да изпратим писмо до директора на ОД на МВР –Пловдив, в което да поискаме информация за нарушенията, извършени от Дивеков и наказанията, които са му били наложени.

Ето обаче какво ни отговориха от пловдивската полиция:

 Уважаема госпожо Иванова,

Във връзка с отправено от Вас запитване, касаещо предоставяне на информация  за  наложените административни наказания по ЗДвП на водач на МПС, участник в ПТП Ви уведомяваме следното:

                        Съгласно чл.26, ал.4 от ЗМВР лични данни се предоставят само на органите за защита на националната сигурност и обществения ред, на органите на съдебната власт за нуждите на конкретно наказателно производство, както и на чуждестранни полицейски органи по силата на международен договор, по който Република България е  страна.

                        Съгласно чл.22, ал.2 от ЗМВР се забранява предоставяне на информация на държавни органи, организации, юридически лица и граждани от служители на МВР, извън посочения от закона ред.

Проверката за действията на полицейските служители от ОДМВР – Пловдив  във връзка с възникналото на 13.08.2015г. ПТП със загинал пешеходец не е приключила. По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на прокуратурата. 

Т.е  многобройните нарушения на Дивеков са „лични данни“ и обществото не трябва да знае за тях. 

Съдия Нели Кузманова освободи младежа под домашен арест , като се мотивира с това, че след като му е отнета книжката, Милан Дивеков няма как да извърши друго тежко престъпление.  Дали обаче съдийката е била наясно , че водачът прегазил пешеходец, не е платил нито една от наложените му глоби /повечето от които са за превишена скорост/. 

Защото въпреки, че според пловдивската полицията нарушенията на Дивеков са си негови „лични данни“, то тази информация бе оповестена днес от самия Главен прокурор.

„Прокуратурата е установила, че Милан Дивеков е санкциониран общо 8 пъти по Закона за движение по пътищата и има 5 влезли в сила наказателни постановления и 3 наложени глоби с фиш. Установено е, че последното нарушение от Дивеков е от 10.05.2015 г., като всички наложени му глоби са неизплатени, но въпреки това не са му отнети контролни точки, нито талона за управление на МПС.“

Толкова за „личните данни“ на Дивеков!

Това е човекът , който по незнайни засега причини, се ползва с благоразположението на пловдивската полиция. Тъй като заради него  служителите са нарушили брутално почти цялата инструкция за действие при  подобни случаи.

Не е направен тест за наркотици на виновния водач, не му е назначена кръвна проба за алкохол, не са разпитани свидетели на случая/ с изключение на негов приятел/ с оправданието , че такива не можело да бъдат намерени. Факт е , че още в нощта на инцидента, репортер на TrafficNews.bg  разговаря с няколко човека, които са били на мястото на инцидента.  Дивеков е освободен още същата нощ и не е задържан за 24 часа, както е прието в подобни случаи.

„Служителите на МВР не са предприели никакви действия за установяване на самоличността на гражданите – очевидци на пътно-транспортното произшествие.

На 14.08.2015 г. новият разследващ полицай е разпитал само един, който доброволно е предоставил имената си на полицейските органи. Разследващият полицай е заявил, че не разполага с възможност да установи други очевидци, ако те сами „не се появят на разпит“, пише в писмото си до министър Бъчварова Цацаров.

„Не е била назначена автотехническа експертиза, въпреки че началникът на сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Пловдив е заявил обратното пред Нова телевизия.Посочените действия са довели до отстраняването на разследващия полицай от случая по искане на наблюдаващия прокурор“  завършва Главният прокурор и предлага на министър Румяна Бъчварова „ да упражни правомощията си по Закона за МВР и да предприеме необходимите действия“.

Защо обаче се стигна до тук- Главният прокурор да пише официални писма до министъра на МВР за едно пътно произшествие в Пловдив? Какво щеше да се случи ако на мястото на инцидента нямаше журналисти?  Дали ако г-н Цацаров не беше видял телевизионния репортаж и не се бе поинтересувал какво се случва в Пловдив, всичко нямаше да потъне в небитието?  И в крайна сметка това изолиран случай ли е или става дума за системни нарушения, заради липса на контрол?

Само преди четири месеца, през май, избухна друг скандал. Оказа се , че пловдивски полицай е помогнал на мъж, прегазил пешеходец и избягал, да се измъкне от правосъдието.  Истината лъсна след разследване на „Вътрешна сигурност“.

На 6 декември пловдивчанинът Иван Сарафски връщал от участие фолк певицата Преслава от Благоевград. След като я оставил, той минал през дискотека в „Капана“ , за да прибере съпругата си и техни приятели. Инцидентът станал , докато пътували към дома си в квартал „Смирненски“. Те профучали през пешеходната пътека,. За зла участ обаче точно тогава там се оказал 84-годишният Петко Петков- бивши военен, който всяка събота хващал ранния влак , за да отиде до вилата си .

След удара Сарафски не спрял, а се прибрал директно в къщи. Обадил се на полица Костадин Илиев, който му дал съвет, че ако не иска да загуби книжката си, да намери „доброволец“, който да признае , че той е бил зад волана.  Деверът му поел вината и дал лъжливи показания, докато не бил разкрит.

Междувременно обаче старецът издъхнал в болницата. Синът му –Красимир Петров, разбрал от новините  кой всъщност е прегазил баща му.  „Изобщо не знаех, че има подобна схема и че катастрофата е покрита. Той е разпитван веднъж в КАТ, дознателката му обяснява на две на три, че може да съди виновника, след като той бъде осъден от държавата и  след това нещата замират.

За изолирани случаи ли говорим или за тенденция?

24-годишният Милан Дивеков, заради когото са нарушени куп процедури, е автомонтьор в сервиз. Какво щеше да стане, ако алфата беше мощен джип, а зад волана беше човек със сериозни финансови възможности?  Разбира се, далеч не всички инциденти завършват със загинал пешеходец или на място има журналисти. И ако някой си слага главата в торбата и нарушава правилата заради един автомонтьор, какво ли би направил за някой „спонсор“?  

Но да си припомним  Етичния кодекс!

Разказът на очевидец  на катастрофата на бул. "Никола Вапцаров" вижте тук!

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg