Смъртта на 63-годишният Димитър Димитров, който снощи бе прегазен на зебра в Кючук Париж, не бива да изненадва никого. Големите булеварди в града след 22 часа се превръщат в състезателни писти, а скоростите които някои автомобили развиват в градски условия, биха засрамили доста от пилотите във Формула1.

Булевардите „Кукленско шосе“, „България“ , „Шести септември“ , „Освобождение“ и „Санкт Петербург“ са любимите на състезателите и съответно са най- рискови.

„Прибирам се късно, а всяка вечер по „Шести септември“ е ад. Страх ме е да пресека. Прелеза им е любимо място , защото има малка естакада и скачат с моторите", разказва Тихомир Попов.

Булевард „Освобождение“ в ЖР“Тракия“ е другата популярна градска „писта“. Там има и „екстри“- кръговите кръстовища, които са идеални за дрифтове.

На бул. „Кукленско шосе“ се провеждат „официалните гонки". Там участниците предварително си уговарят час, правят демонстрации и дори въртят залагания.

„През лятото спя на затворени прозорци, защото шумът някои вечери е невъобразим. Форсиране на двигатели, свирене на гуми, музика до 2 часа сутринта“, възмущава се Ина Михайлова, която живее на бул. „България“.

Гонките и дрифтовете по пловдивските улици не са от вчера, но ако преди време все пак любителите на бързите скорости се събираха на едно място, то в момента „дърпанията“ стават буквално от всеки светофар на по-широка улица. Зад волана на тунингованите автомобили обикновено са млади самонадеяни шофьори, за които притежанието на БМВ 3 е мечтата на живота им.

Къде е полицията? Това е въпросът, който всички граждани задават. Разбира се, в града няма толкова полиция, че на всеки светофар да има по един униформен, който да следи за реда на пътя.  Дори и да имат предварителна информация за организирана гонка, нищо не могат да кажат на участниците. Те просто са седнали на бензиностанцията и пият кафе!

Обикновено полицаите остават за малко, но след като си тръгнат и състезанието се провежда.

Това разбира се, изобщо не означава че полицията трябва да абдикира от задълженията си. А и освен физически контрол , съвременната техника предоставя доста други възможности за реакция. 

През последните 10 години темата за видеонаблюдението периодично влиза на дневен ред /особено преди избори/ , но след това потъва в забрава. Разчита се на пари от спонсори и прочее други просешки методи, които очевидно не дават резултат. 

В същото време загубите, които понася града, заради смъртта на десетки млади хора, отдавна надхвърлят инвестицията, която е нужна , за да може поне централните улици да бъдат поставени под наблюдение. 

Междувременно полицията периодично провежда акции, отчита някакви резултати, но  кошмарът по пътищата не спира. Статистиките , че са проведени еди колко си акции и са съставени актове на N брой шофьори по никакъв начин не успокоява майките, погребали децата си. 

Заради липсата на реални резултати и скромните /в повечето случаи/ присъди на убийците на пътя, от една страна се засилва чувството на безнаказаност у шофьорите, които газят съзнателно правилата, а от друга предизвиква желание за саморазправа у останалите участници в движението.  

"Няма кой да санкционира джигитите... мисля че това е проблема. Полицията много добре знае къде се кара с висока скорост през нощта и къде има гонки, но не си мърда пръста. Хората трябва наистина да взимат нещата в свои ръце /*както се случи снощи в Кючука/, за да може да се усетят някои хора, че имат работа за вършене, а не да ми стоят под сянката цял ден, а цяла нощ да не можеш да ги видиш къде са. А и тези които карат с такава скорост са просто за затвора. Това са потенциални убийци. Блъснеш ли пешеходец на зебра трябва да се счита като опит за убийство" пише читател във форума. 

Подобни настроения обаче не са решение на проблема, а са първи стъпки към АНАРХИЯ!

Чуйте как свидетел на жестоката катастрофа коментира ситуацията пред Трафик ТВ!

Още за жестоката катастрофа в Пловдив от снощи - ВИЖТЕ ТУК

 Парашкева Иванова, TrafficNews.bg