Пловдивски заведения вкараха нови тактики, с които заобикалят закона за тютюнопушене в затворени обществени помещения. Репортер на TrafficNews.bg влезе под прикритие в нощен клуб, за да провери спазва ли се забраната за тютюнопушене и тази за сервиране на алкохол на лица под 18 години.

Експеримент

Експериментът ни показа следното. Веднага след настаняването на клиентите – пушачи, персоналът предоставя декларация, на която те трябва да напишат трите си имена, дата и подпис, с което удостоверяват, че са предупредени от заведението за това, че забраната за пушене е в действие. По този начин всеки сам поема отговорност, ако инспектори направят проверка и наложат глоба.

Декларацията е разпечатана на амбалажна хартия. /виж снимката/

Ситуацията

Сервитьорката пристига на масата. Нашето поставено лице казва, че  няма навършени 18 години и съобщава фалшиви имена. Това се случва преди да бъде донесен поръчаният алкохол, а в същото време е запалена цигара.

Момичето на смяна иска лична карта, за да сравни имената и да се увери, че казваме истината, но поставеното лице заявява, че не я носи.

Реакцията

Сервитьорката настоя да подпишем декларацията, за да не бъде глобено заведението, ако решим да продължим с тютюнопушенето. За алкохола проблем нямахме, въпреки че съобщихме, че не сме пълнолетни.

Декларацията подписахме с фалшивото име. Заради липса на лична карта ядосана сервитьорката смачка листа, но ни остави да пушим и пием.

Ние разбира се имахме 18 години и за да спазим забраната, преустановихме пушенето.

Подобна е картината в голяма част от заведенията както в Пловдив, така и в другите населени места. И какво от това, че има закони, след като нито един не се спазва?!?

TrafficNews.bg ще продължи да следи обстановката по нощните заведения, където би било хубаво да се спазва поне закона, който не позволява непълнолетни и малолетни да посещават подобен тип барове след 22 часа. Ще следим и за заведения с неработеща вентилация, където от цигарен дим едва дишаме.

Станимира Пейкова