Огромен червен надпис Христос Воскресе изненада пловдивчани, които на Цветница решиха да се разходят по Главната. Поздравът е закичен на тревната площ над седалките на реставрирания Римски стадион. До него се кипрят няколко огромни шарени великденски яйца.

Не е ясно чия е идеята за „инсталацията“ , която е изключително дразнеща за хората с чувство за естетика, но е ясно че изпълнението не може да е без благословията на общината. Една от най-известните антични забележителности на Пловдив, която е на почти 2000 години, едва ли е най-подходящото място за подобни попарт изпълнения. Още повече, че над надписа се извисява Джумая джамия.

Интересно как биха реагирали православните християни, които живеят под тепетата, ако на стената на мюсюлманския храм /който също е паметник на културата/ се появи надпис „Честит Рамазан“ или нещо подобно. Да оставим настрана , че до Възкресение, когато православните християни ще се поздравят с „Христос Воскресе“ има цяла седмица. Другият вариант е поздравът да е към католическата общност.

Разбира се, сред минувачите има и такива, на които надписът и шарените яйца им харесват и не пропускат да си щракнат по някое селфи с тях. Но освен, че трябва да се харесват на гражданите, екстериорните решения трябва да пазят духа на града и да възпитават естетика в поколенията. Защото не може да задължим всички собственици на заведения да си сложат бели тенти и чадъри, а след това да сложим огромен надпис в стил „Hollywood“ върху древните руини.

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg